clanak False

Uvođenje novih besplatnih usluga za mlade u Centru za zdravlje mladih - testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju

07.11.2022.

Zagreb, 05.09.2022. - Danas je, povodom obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a održana konferencija za medije, a na kojoj je najavljen nastavak aktivnosti organiziranog cijepljenja za mlade protiv HPV infekcije i besplatnih ginekoloških pregleda u Centru za zdravlje mladih kao i rezultati dosadašnjeg odaziva te se najavilo uvođenje novih besplatnih usluga - testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju.

Kako je istaknula dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Grad Zagreb je još 2007. godine prvi uveo besplatno cijepljenje protiv HPV-a, a 2015. ono je je uvedeno u cijeloj Hrvatskoj za sve učenike osmih razreda kao besplatno i neobavezno. Iako je u Zagrebu procijepljenost protiv HPV-a podignuta na 40%, to još nije dovoljno jer bi prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procijepljenost trebala biti 90%. Kako je istaknula, nakon ljetne stanke, organizirano cijepljenje za mlade protiv HPV infekcije dostupno je u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a ponedjeljkom u vremenu od 15.30 do 18.30 sati dok su besplatni ginekološki pregledi dostupni 2 x tjedno, ponedjeljkom i utorkom u vremenu od 15.00 sati do 20.00 sati. Za obje usluge potrebno je prijaviti se putem aplikacije Terminko. Upravo je uvođenje ovih aktivnosti jako dobar iskorak u dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite mladima, što potvrđuje i odaziv mladih. Naime, od travnja o.g., Grad Zagreb je osigurao cijepljenje protiv HPV infekcije u Centru za zdravlje mladih te se je od travnja do lipnja cijepilo 295 adolescenata, od toga 255 djevojaka i 40 mladića te je u istom periodu u Centru za zdravlje mladih bilo ostvareno 209 ginekoloških pregleda i konzultacija.
 
Punu podršku radu Centru za zdravlje mladih dao je i ravnatelj Doma Zdravlja Zagreb – Istok, Jurica Kravarščan, dr. med.
 
Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicine, NZJZ Dr. Andrija Štampar istaknula je kako je osiguravanje mogućnosti cijepljenja protiv HPV infekcija kao i veće dostupnost probirnih pregleda još jedna potvrda koliko Grad Zagreb ulaže u aktivnosti za mlade prateći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o potrebnim dodatnim aktivnostima koje za cilj imaju eliminaciju malignih promjena vrata maternice.
 
Doc. dr. sc. Marjeta Majer, dr. med., spec. školske i adolescentne medicine, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB) istaknula je važnost očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja u općoj populaciji, a  posebice među adolescentima i mladima budući da je u toj populaciji povećani rizik od neodgovornog spolnog ponašanja, a koji može imati neposredne i dugoročne posljedice po zdravlje kao što su spolno prenosive infekcije, neželjene trudnoće, kronične upalne bolesti reproduktivnog sustava, neplodnost i razvoj zloćudnih tumora.  Također je istaknula i podatke koji govore o korištenju zdravstvene službe u tom segmentu. Rezultati istraživanja promotivno – preventivnog projekta Zdravo Sveučilište pokazuju da u gradu Zagrebu 50% studentica u uzorku nema izabranog primarnog ginekologa dok istraživanje u Osijeku pokazuje da 40% spolno aktivnih studentica iz uzorka nikada nisu bile kod ginekologa, a 30% njih koristi tradicionalne metode kontracepcije, što opravdava uvođenje besplatnih ginekoloških pregleda za mlade.
 
Dr. sc. Jasenka Grujić, dr. med. istaknula je kako je iznimno važno što Centar brine o zdravlju mladih te je važna činjenica što Grad Zagreb daje podršku mladima i adolescentima. Kako je navela, potrebno je kontinuirano raditi na promociji spoznaja o efikasnoj kontracepciji za mlade i promicati znanje o spolnim bolestima te poticati odgovorno spolno ponašanje.
 
Davor Dubravić, mag. psych. iz udruge HUHIV - Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa istaknuo je kako je unatoč poboljšanju znanja mladih o zaštiti spolnog zdravlja, prepoznavanje rizičnih spolnih ponašanja i potrebe za testiranjem na spolno prenosive infekcije, i dalje ostaju izazov te da su većina testiranih mladi u prosječnoj dobi od 25 godina uz zabrinjavajuću činjenicu da je preko 50% novodijagnosticiranih testirano tek prvi puta u životu. Kako je naveo, dostupnost testiranja iznimno je važna jer su neprepoznate i neliječene spolno prenosive infekcije često bez simptoma i izazivaju dugoročne i ozbiljne zdravstvene posljedice kao i nesvjesno širenje. Istaknuto je i kako je gotovo svaka deseta testirana osoba u Check Point-u u ul. kneza Domagoja 10 pozitivna na klamidiju ili gonoreju uz značajan udio sifilisa te hepatitisa C.
 
Dr. sc. Mirela Šentija Knežević istaknula je kako je slijedom podataka da je gotovo svaka deseta testirana osoba pozitivna na klamidiju ili gonoreju, uz značajan udio sifilisa te hepatitisa C, Grad Zagreb unaprijedio dostupnost dodatnih zdravstvenih usluga za mlade ovdje u Centru u zdravlje mladih te je osigurao sredstva za troškove nabavke brzih probirnih testova na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju te troškove laboratorijskog testiranja u iznosu od 400.000,00 kn. Testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju kreće sa sutrašnjim danom u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a, utorkom i četvrtkom, u vremenu od 10.00 – 14.00 sati, a dodatna posebnost ove usluge, osim što je povjerljiva i besplatna je i to što za ovu uslugu nije potrebna najava.