clanak False

XIII. međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2014.

Tradicionalni, 13. po redu, međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2014. održat će se 6. i 7. studenoga u Zagrebu.

04.11.2014.

 

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj upravi, najavljen je tradicionalni, 13. po redu, Međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom 2014. koji će se održati 6. i 7. studenoga u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Simpozij koji se u Zagrebu održava svake dvije godine, javnosti su predstavile zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija Sandra Tucak Zorić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom Aleksandra Anić Vučinić, te akademik Franjo Tomić, predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU.

 

Znanstveno-stručni skup Gospodarenje otpadom, obradit će raspon tema od Izazova uvođenja cirkularne ekonomije do Održivog upravljanja materijalnim resursima, rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija i direktorica Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Jasna Tucak Zorić. Posebno je naglasila da će ove godine Simpoziju prisustvovati više od 60 eminentnih domaćih i stranih stručnjaka, s prijavljena 74 rada, te je pozvala sve zainteresirane da prisustvuju brojnim zanimljivim predavanjima vodećih znanstvenika iz područja ekologije.

 

Izrazivši zadovoljstvo izuzetno velikim odazivom znanstvene zajednice prilikom organizacije Simpozija, što dokazuje da je znanost aktivno uključena u ovu problematiku, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom te predstavnica Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Aleksandra Anić Vučinić istaknula je da će Geotehnički fakultet uskoro, prvi u Hrvatskoj, imati kompletan studijski program Inžinjerstvo okoliša, gdje će se obrazovati stručnjaci koji će moći dati odgovore na problem gospodarenja otpadom. Zaključci simpozija stajat će na raspolaganju svima te će to biti naš doprinos rješavanju ove problematike, rekla je gđa Anić Vučinić. S njome se složio i predstavnik HAZU, akademik Franjo Tomić, koji je podsjetio da je akademska zajednica davno prepoznala otpad kao materijal koji izaziva ekološke probleme, ali koji se u konačnici može upotrijebiti u korisne gospodarske svrhe.

 

Danas je tema gospodarenja otpadom izuzetno često problematizirana, i to s razlogom: zbog brige i za okoliš i za kvalitetno gospodarenje otpadom, naglasila je zamjenica Sandra Švaljek te dodala: Naše je stajalište da, iako je ovo pitanje bitno za cijelu Hrvatsku, Grad Zagreb treba dati kvalitetan odgovor, samim time što predstavlja najveće urbano središte čiji obujam ekonomije pokazuje da se najvći dio otpada generira upravo u Zagrebu. Ja vjerujem da ćemo kroz ova dva dana dobiti odgovore i na brojna aktualna pitanja, i to možda na jedan sustavan i trezven način, bez puno politike, što će nam dati putokaz kako se baviti pitanjem gospodarenja otpadom, ne samo u Zagrebu već i šire, zaključila je zamjenica, zahvalivši organizatorima i pokroviteljima Simpozija.

 

Kako se čulo, ovaj eminentni stručni skup, uz Grad Zagreb, organizira Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO), Međunarodna organizacija za kruti otpad (ISWA), Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za prirodne znanosti, uz pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Agencije za zaštitu okoliša.

 

Više...


Gradske vijesti - 2014.