clanak False

XV. Međunarodni znanstveno-stručni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2018.

03.12.2018.
Petnaesti Međunarodni znanstveno-stručni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2018. svečano je otvorila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić u prostorijama Stare gradske vijećnice.
 

Eminentni znanstvenici i stručnjaci s područja gospodarenja otpadom i ekologije iz cijele Europe će od 3. do 5. prosinca održati brojna predavanja i panele o primjerima dobre prakse gospodarenja otpadom, a glavna tema je kružno gospodarenje otpadom.
 
U Hrvatskoj se čak 85 % prikupljenog otpada odlaže na odlagališta bez prethodne obrade, dok se u Zagrebu odvaja i reciklira oko 33 posto prikupljenog otpada. Infrastruktura za uvođenje kružnog gospodarenja otpadom u Zagrebu je bolja, no uvijek ima mjesta za napredak. Nedostaje nam Centar za gospodarenje otpadom za koji je u tijeku izrada studijsko-projektna dokumentacije. Centar ćemo u suradnji sa Zagrebačkom županijom izgraditi u Resniku, istaknula je zamjenica Majić i dodala kako za to ekološko pitanje i njegovo rješavanje nema administrativnih granica. To je zajednički problem i zato posebno pohvaljujem Sporazum koji smo potpisali sa Zagrebačkom županijom i Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom d.o.o. u pripremi projekta Centar za gospodarenje otpadom Zagreb.
 
Grad Zagreb u suradnji s drugim domaćim i svjetskim institucijama već tradicionalno sudjeluje u organizaciji ovog vrlo uspješnog i u stručnim krugovima cijenjenog znanstveno-stručnog međunarodnog skupa. Riječ je o najvećem stručnom skupu o otpadu u ovome dijelu Europe.
 
Svečanomu otvorenju su prisustvovali i visoki dužnosnici iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradske skupštine Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, Geotehničkog fakulteta u Varaždinu…
 
Ovogodišnji prihvaćeni i recenzirani stručni radova će se izlagati u naredna dva dana, a organizirana su i tri okrugla stola na temu Kružno gospodarstvo u praksi – sortirnice, kompostane, burza otpada i zatvaranje odlagališta, zatim Gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu kao dio rješenja gospodarenja otpadom u Hrvatskoj te Sociološko-etički pristup rješavanju problema otpada.
 
 

Gradske vijesti - 2018.