clanak False

Zagreb bilježi 44 nova slučaja zaraze koronavirusom

18.09.2020.
Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu su zabilježene 44 nova slučajeva zaraze virusom COVID-19. U NZJZ dr. Andrija Štampar jučer je provedeno 811 testiranja, a kroz COVID ambulante je prošlo 405 osoba. Od 44 novozaraženih 24 su kontakti s prethodno oboljelima, za deset osoba se ne zna gdje su se zarazili, četvero ih je uvoz (dvoje iz BiH, te po jedan iz Japana i Njemačke), za jednu osobu se sumnja na zarazu u teretani, jedna osoba se vjerojatno zarazila u noćnom izlasku, a za četiri osobe su epidemiološke obrade još uvijek u tijeku.
 
U posljednja 24 sata dvije su pozitivne djelatnice u domovima za starije i nemoćne osobe i jedna osoba je korisnik doma za starije, ali slučajevi nisu međusobno povezani. Jedna novooboljela osoba je odgajatelj u dječjem vrtiću, kontakt ranije oboljele osobe iz istog vrtića. Također su utvrđeni pozitivni testovi kod četvero učenika osnovnih škola i dvoje učenika srednjih škola te su u samoizolaciju stavljeni učenici četiri razreda osnovnih i dva razreda srednjih škola.
 
Zaključno, u Gradu Zagrebu je trenutno 486 aktivnih slučajeva, a 1366 osoba nalazi se u samoizolaciji.
 
Zamjenica gradonačelnika, doc.dr.sc. Olivera Majić je dodala kako Grad Zagreb i nadalje radi sve kako bi olakšao situaciju građanima, njih 191, koji se trenutno nalaze u „Hostelu Arena“. Tako se trenutno radi na tome da se i 4. kat hostela osposobi za spremanje njihovih stvari, reguliran je i prijevoz učenika i djece u škole i vrtiće, a uz tri redovita obroka prošli je tjedan otvorena i čajna kuhinja…“Svakodnevno ćemo ustrajati na tome da unaprjeđujemo kvalitetu usluge privremenog smještaja u Hostelu“, naglasila je.
 
Također, zamjenica Majić je naglasila kako je 15. rujna okončan Javni poziv temeljem kojega se dodjeljuju novčana sredstva fizičkim osobama i vlasnicima čije su nekretnine na području grada Zagreba oštećene potresom u visini do 50 000 kuna ili subvencijom kamata na kredite koji su namijenjeni  obnovi nekretnina oštećenih potresom, a na koji je pristiglo 395 prijava.
 
Što se tiče nekretnina stradalih u poplavi, trenutno članovi Radne komisije izlaze na teren kako bi se utvrdio stupanj oštećenja.
 
 
 
 

Gradske vijesti - 2020.