clanak False

ZAGREB FORUM 2018: Digital transformation of cities - Trendovi koji donose kvalitetniji život u gradovima

28.05.2018.
Tehnološki park Razvojne agencije Grada Zagreba danas je mjesto održavanja Međunarodne konferencije Zagreb Forum. Konferencija okuplja vrhunske domaće i međunarodne stručnjake koji kroz šest sesija raspravljaju, razmjenjuju iskustva te donose konstruktivne zaključke o digitalnoj transformaciji gradova.

Konferenciju je organizirala Razvojna agencija Grada Zagreba u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, GFS (GoForeSight) Institutom i Ekonomskim institutom, Zagreb. Zemlja partner ovogeodišnje konferencije je Republika Francuska. Osnovni cilj događaja je prijenos znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanje grada Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije.

Ove godine Zagreb Forum se održava po šesti put.  Preporuke i rješenja proizašli iz forumskih rasprava danas žive kroz njihovu implementaciju u mnogim gradovima, a teme konferencije mijenjaju se ovisno o aktualnim izazovima. Fokus današnjih rasprava usmjeren je na vođenje i suradnju  za digitalizaciju gradova, implementaciju digitalnih vještina, pristup podacima, satelitsku komunikaciju i  korištenje satelitskih sistema za civilnu zaštitu, blockchain tehnologiju te  investicije i izazove tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju.

Otvorenju konferencije nazočili su: Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba; Nenad Bakić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za digitalnu transformaciju i STEM; Bernard Gršić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj, Frane Šesnić, predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagreb kao i ostali uvaženi gosti iz akademske i poduzetničke sfere, te zakonodavne i izvršne vlasti.

Izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević u pozdravnom govoru naglasila je: „Ova konferencija svojim konstruktivnim raspravama utječe na razvoj strategija i njihovu implementaciju. Zagreb Forum podržavamo od njegovog početka kako bi poticali rješenja koja nazivano pametnima jer doprinose  povećanju kvalitete života  građana. Upravo su u našem najvećem Tehnološkom inkubatoru osmišljeni proizvodi koji već danas koriste široj zajednici. Jedino upornošću i zajedničkim radom možemo stvoriti bolje sutra.”
 
Bernard Gršić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva ovom prilikom je izjavio: “Današnji je život bez digitalnih tehnologija nezamisliv. Uvukle su se u sve sfere života, od poslovnog do privatnog života, i promijenile su našu svakodnevicu iz temelja. Digitalnu transformaciju koja je započeta na razini gradova trebaju pratiti i digitalne vještine građana. Put pametnim gradovima je otvoren, ali nas čeka još puno posla.”
“Male tvrtke su nosioci gospodarstva Francuske, a koliko sam upoznat sve ih je više i u Hrvatskoj. Digitalna transformacija za ovaj vrlo važan segment gospodarstva predstavlja veliku priliku. Veselim se budućoj suradnji i međusobnoj razmjeni znanja i iskustava između naših zemalja koja intenzivnije započinje danas kroz ovu konferenciju.” naglasio je Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj.
Okupljenima se obratio inicijator i predsjedatelj Zagreb Foruma Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb koji je ovom prilikom istaknuo: „Ove godine ponosno obilježavamo šestu godinu Zagreb Foruma. Hvala svima koji su u ovih šest godina doprinijeli konstantnom podizanju kvalitete organizacije kao i samog sadržaja Foruma. Zagreb Forum je prije svega mjesto dijaloga, razmjena ideja i otvorene komunikacije prema novim društvenim izazovima. Kroz Forum naglašavamo važnost poticanja inovativnosti i primjene kreativnosti u društvu. Nastavljamo promovirati društvene megatrendove i utjecati na njihovu primjenu koja pridonosi kvaliteti života u gradovima.“
Uvodni govor održala je Vedrana Jelušić Kašić, glavna regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development) za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. U svom upečatljivom govoru o mogućnostima stjecanja investicija za digitalnu infrastrukturu istaknula je: “Investicije u digitalnu infrastrukturu su visoke i kontinuirane te ih javne vlasti ne mogu financirati same. Ono što vlasti mogu napraviti jest osigurati sigurno i poticajno poslovno okruženje koje će privući investitore i privatni sektor, kao i promovirati lokalna digitalna rješenja te digitalne vještine općenito.”

Kroz Zagreb Forum održavaju se i networking aktivnosti u okviru projekta „ StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije“. Okupljene se upoznaje s benefitima koje ovaj EU projekt donosi zajednici. Networking događaj sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U okviru Zagreb Foruma 2018 bit će prezentirani finalisti Zagreb Forum i SmartEIZ inovativne nagrade. Nagrada se dodjeljuje  jedinicama lokalne i regionalne samouprave te razvojnim agencijama u Hrvatskoj temeljem programa i/ili projekta koji doprinosi razvoju inovacijskog ekosustava sredine odakle dolazi prijavitelj. Dobitnik nagrade bit će poznat po završetku konferencije Zagreb Forum 2018.
 

Gradske vijesti - 2018.