clanak False

Zagreb i dalje bez novozaraženih

25.05.2020.
Nakon sjednice, članovi Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba izvijestili su javnost o novostima u Zagrebu. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZZJZ Dr. Andrija Štampar je rekla da u Zagrebu ni danas nema novooboljelih. Tijekom jučerašnjeg dana je testirano 137 osoba i nema  novopozitivnih. U gradu je od početka epidemije registrirano 478 oboljelih, a 451 osoba je oporavljena. Zagrebački zdravstveni sustav je u redovitome pogonu.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata Dario Krnjaković je istaknuo da su tijekom jučerašnjeg dana statičari pregledali 98 zgrada. Brzih pregleda je do danas bilo 21 836, a još ih 3 083 treba pregledati. Crvenom naljepnicom je označeno 5%, žutom 20%, a zelenom 75% zgrada.
Također je dodao da Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba na terenu provodi aktivnosti prema pozivima građana i da obavlja redovite intervencije. Od dana potresa pa do danas JVP je izišao na 5 161 intervenciju, a GSKG na 1 734 hitne intervencije.
Evidentirana su oštećenja dimnjaka na 4 585 objekta. U tijeku su radovi na uklanjaju oštećenih dijelova zgrada kojima prijeti neposredno urušavanje u užem centru grada u blizini trasa tramvajskog prometa, a izvode se s mehanizacijom i s radnicima koji su obučeni za rad na visini. Radovi se izvode u Jurišićevoj i Draškovićevoj ulici, od Vlaške do Ulice kneza Mislava  uz privremenu prometnu regulaciju. Također, planiraju se radova u Draškovićevoj, u smjeru Vlaške i Šoštarićeve ulice, a u tijeku je i pregled svih ostalih gradskih lokacija.

Željko Renić iz prometnog i komunalnog redarstva je iznio podatke što su prikupljeni do 24. svibnja, a vezani su za čišćenje grada od građevinskog otpada.  Postupalo se na 7 278 lokacija  i prikupljeno je 18 181,92 tona građevinskog otpada.

Dubravko Teur iz Policijske uprave Zagrebačke je kazao da u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjera iz Odluke Nacionalnog stožera. Na području PUZ-a je za 22 osobe izrečena neka od mjera, od čega se 6 odnosi na liječenje, a 16 na samoizolaciju. U PUZ nema  oboljelih djelatnika niti onih u samoizolaciji.


Gradonačelnik Milan Bandić je ponovno istaknuo zadovoljstvo s epidemiološkom situacijom u gradu, koja je, naglasio je, rezultat  strpljenja, samodiscipline i razboritosti naših sugrađana.

Na pitanje kada će uspostaviti tramvajski promet u užem centru grada, gradonačelnik je kazao kako se ne žele žuriti. Trenutno 18% tramvajskog prometa nije u funkciji, rekao je i dodao da će se ova situacija iskoristiti i usput rekonstruirati prugu stabiliziranjem „jastučića“ kako bi bilo manje vibracija i kako bi se smanjio strah kod ljudi koji je nastao nakon potresa. Najavio je da bi tramvajski promet za mjesec dana mogao biti u funkciji.

Što se tiče Dinamovog stadiona i Doma sportova koji imaju žutu naljepnicu istaknuo je da naloženo dodatno vještačenje za obje lokacije i kroz dva do tri tjedan će obavijestiti javnost o analizi.
Također je rekao kako će koncem ovoga tjedna krenuti uručenj ključeva stanova ljudima koji su trenutno smješteni u Cvjetnom naselju, a koji ispunjavaju sve kriterije. Trenutno je pristigao 91 zahtjev, njih 25 je obrađeno od čega njih 9 ispunjava uvjete.


Govoreći o izgrandji Žičare, gradonačelnik je rekao da zbog situacije s koronavirusom i problema austrijskog dobavljača izabrnaog javnim nadmetanjem, radovi malo kasne pa će žičara biti puštena u promet krajem rujna.

Pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić je iznio podatak da je danas u gradske dječje vrtiće došlo 9239 djece, odnosno 29,5%, dok je na nastavi 16 408 ili 50,58% učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole.
 

Gradske vijesti - 2020.