clanak False

Zagreb u Međunarodnoj asocijaciji gradova nositelja poruke mira

Grad Zagreb primljen je u srijedu u punopravno članstvo Međunarodne asocijacije gradova nositelja poruke mira (IAPMC) na redovitoj skupštini te organizacije u Sarajevu. U radu skupa, osim predstavnika 24 grada iz 18 država, sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić...
29.10.2009.

Na inicijativu i poziv gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena i Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira (IAPMC) gradonačelnik Grada Zagreba boravio je u Sarajevu na 22. generalnoj skupštini asocijacije.
Na svečanosti koja se održala u hotelu Holiday Inn u srijedu, 28. listopada 2009. Grad Zagreb primljen je u asocijaciju gradova nosilaca mira, a gradonačelnik Milan Bandić je u svom obraćanju naglasio kako primanje u Asocijaciju smatra velikom časti, ali i velikom obavezom za Zagreb i sve njegove stanovnike, osobito u vremenima koja su ispred nas.

Rat je iza nas. Okrenuti smo prema budućnosti, a svoju ulogu vidimo kao lidera u Regiji koji će i drugima, pa i onima s kojima smo donedavno bili u ratnim odnosima, pomoći na putu mira, suradnje i europskim integracijama.
Poštovane dame i gospodo, želim jasno istaknuti da se Zagreb ponosi članstvom u ovoj uglednoj i važnoj asocijaciji. Učiniti ćemo sve da opravdamo naš prijem u članstvo i budemo aktivan partner i sudionik u programima i svekolikom djelovanju Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira.
Mir je nezamjenjiv. Mira nema cijenu. Mirom se ne može trgovati.
Mir u cijelom svijetu je budućnost koju trebamo danas
, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Osim Zagreba, svečanosti primanja prisustvovali su predstavnici gradova Barcelone, Fridrichschafena, Mexico Cityja, Kumanova, Yamoussoukroa, Ypatija i Nea Orestiada, koji su u srijedu također primljeni u Asocijaciju. 

Jako je važno da se ova skupština održava u Sarajevu, jer je Sarajevo simbol želje gradova i njihovih građana za mirom i održivim razvojem. Živimo u vrijeme velike nesigurnosti, globalne ekonomske krize i ratova koji se dešavaju u više dijelova svijeta te zato na čelnicima gradova ostaje da se oglase o pitanju mira, kazao je predsjednik Asocijacije gradova nosilaca poruke mira Alfred Marder. Također je izrazio zadovoljstvo da je na ovoj skupštini primljeno osam novih gradova, uključujući jedan od najvećih gradova na svijetu Mexico City, a osobno je pozvao gradonačelnika Milana Bandića i Grad Zagreb da budu u četveročlanoj delegaciji gradova članica Asocijacije (87 gradova članica) koje će u travnju iduće godine sudjelovati na Generalnoj skupštini UN-a, a u okviru koje će se održati i konferencija o nuklearnom razoružanju. 

Sudionici Konferencije su između ostaloga govorili o postkonfliktnoj izgradnji mira i uspostavi povjerenja, ključnim faktorima ekonomskog razvoja gradova kao osnove za učvršćivanje mira te o institucionalnim okvirima razvoja multietničnosti, njegovanja vjerskih i tradicijskih vrijednosti etničkih grupacija u multietničkim sredinama.


Gradonačelnikov posjet Sarajevu, primitak u Međunarodnu asocijaciju gradova nosilaca poruke mira (IAPMC), te delegiranje gradonačelnika za sudjelovanje na Generalnoj skupštini UN-a, posljednji su primjeri u nizu potvrda uspjeha aktivne vanjske politike Zagreba.
Grad Zagreb zauzima sve čvršću i bitniju poziciju u Europskim i svjetskim okvirima kroz intenzivnu bilateralnu i multilateralnu suradnju.

Prije puta za Sarajevo gradonačelnik se nakratko susreo i s austrijskim ministrom obrane g. Norbert Darabos, koji je u službenom posjetu RH.


Gradske vijesti - 2009.