clanak False

Započela Međunarodna konferencija zdravih gradova

Svečanim otvorenjem u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog počela je međunarodna Konferencija zdravih gradova – najveća Konferencija o zdravlju do sad održana u Hrvatskoj.
15.10.2008.


Svečanim otvorenjem u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog počela je međunarodna Konferencija zdravih gradova – najveća Konferencija o zdravlju do sad održana u Hrvatskoj. Konferenciju je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije Agisa Tsourosa.

Mnogobrojnim sudionicima Konferencije iz cijeloga svijeta Zagreb je izrazio dobrodošlicu prepoznatljivim hrvatskim i zagrebačkim simbolima – profesorom Baltazarom, Zagrebačkim mažoretkinjama te veličanstvenim nastupom ansambla Lado.

Čestitam svima koji su sudjelovali u ostvarenju ove sjajne ideje o osnutku projekta Zdravi gradovi. Nije bitno samo dugo živjeti, već i kvalitetno i zdravo, čemu će ova Konferencija svakako pridonijeti, istaknuo je predsjednik Mesić.

U prigodnom govoru, u ime grada domaćina, gradonačelnik Bandić naglasio je kako se u ovim vremenima pitanje zdravlja i kvalitete života nameće kao nužnost te izrazio nadu da će Konferencija pomoći svijetu da bude ugodnije, zdravije i bolje mjesto za život.

Regionalni predstavnik WHO-a te glavni organizator Konferencije Agis Tsouros izrazio je uvjerenje da će Zagreb u svakom smislu opravdati domaćinstvo te na hrvatskom jeziku zaželio svima uspješnu i radnu Konferenciju Zdravih gradova.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović zaželio je uspješan rad svima onima koji sudjeluju u unaprjeđenju javnog zdravstva te rekao da se prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatska nalazi među 30 vodećih zemalja po pitanju kvalitete zdravstvene zaštite.

U četiri dana, od 15. do 18. listopada, u Zagrebu će se okupiti više od 800 stručnjaka s područja zdravstva, gradskih čelnika, te predstavnika mreža, agencija i ustanova koje se bave zdravljem, održivošću, ravnopravnošću, urbanim razvojem i osnaživanjem zajednice.
Na inicijativu 35 gradova, prva Konferencija posvećena temi zdravih gradova održana je u Zagrebu prije dvadeset godina, s ciljem da pitanja zdravstva i zdravog života u gradovima postanu i važno područje političkog odlučivanja.


Gradske vijesti - 2008.