clanak False

Započeli radovi na obnovi Kina Europa

04.06.2020.
„Danas započinju radovi što će ovomu kultnom kinu vratiti stari sjaj, a do konca 2021. ćemo  imati obnovljeno Kino Europa – za 21. stoljeće“, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom obilaska kina u kojem je jutros započela prva od triju faza radova na rekonstrukciji ovoga zaštićenog kulturnog dobra.
 
„Ovo je jedno od pet kina koje smo spasili od tajkunskih privatizacijskih ralja. Prošle smo godine zatvorili ovo kino zbog nepoštivanja ugovora o zakupu i nedostatna ulaganja u objekt. Prva faza se odnosi na obnovu fasade i krovišta, druga na obnovu interijera, a treća na uređenje prostorija po uzoru na stari izgled. Ugovor s Arhitektonskim fakultetom je potpisan prošle godine u rujnu. S ovakvom obnovom ćemo  u Kinu Europa uživati idućih 200 godina jer sve što vrijedi traje, a sve što traje vrijedi“, rekao je gradonačelnik.
 
Profesor Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta, voditelj projekta obnove je objasnio da se započinje sa sanacijom pročelja koje će se vratiti u stanje iz 1925., kakvo je bilo na svome otvorenju. „U drugoj su fazi planirani restauracijski radovi na interijeru jer se u istraživanjima pokazalo da prethodno stanje nije odgovaralo izvornomu izgledu – bogato koloriranu i s obrađenim mramorom ukrašenu interijeru. U posljednjoj fazi će se u cijelosti osuvremeniti prostor te će se ugraditi instalacije za moderno grijanje, hlađenje i ventilaciju kako bi se u kinu mogle održavati i druge priredbe“, rekao je.
 
Direktor GSKG-a Joško Jakelić je istaknuo da će njegova podružnica, a koja je upravitelj zgrade u Varšavskoj 3, nadzirati radove na obnovi. „Projekt je vrijedan oko 1,8 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će se financirati iz pričuve koja iznosi oko 20 kuna po kvadratu mjesečno i to u narednih 15 godina, a obračunska površina objekta je 2 000 kvadrata“.
 
Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić je istaknula da je cjelovita obnova Kina bila neophodna te da se i ovog ljeta nastavlja s programom na ljetnoj pozornici Tuškanac.
 
„Ovog ljeta smo pripremili bogat trodnevni program na ljetnoj pozornici Tuškanac koji se  bavi legendarnom filmskom glazbom. Pripremili smo nekoliko filmova, koncert Zagrebačkih solista te veliki koncert Gabi Novak i Matije Dedića“, najavio je ravnatelj Kulturno informativnog centra u Zagrebu Petar Bujas pa je  izrazio zadovoljstvo što će nakon obnove Kino Europa opet biti središte zagrebačke kulturne scene.

Gradske vijesti