clanak False

Zašto država građanima Zagreba oduzima sredstva za škole, socijalne i zdravstvene ustanove i vatrogastvo?

12.10.2012.

Prezentacija

 

 (Hina / Infopunkt) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas kako je spreman dati ostavku ako bi to pridonijelo razrješenju problema s Ministarstvom financija koje je u rješenju najavilo blokadu gradskog proračuna od 15. listopada ne uplati li Grad Zagreb 337 milijuna kuna, odnosno višegodišnju razliku ostvarenog iznosa iznad minimalnog standarda za decentralizirane funkcije.


"

"Ukoliko sam ja 'kamen spoticanja', a očito jesam, spreman sam podnijeti ostavku. Neka prestanu s tim. Između Grada i moje funkcije važniji mi je Zagreb i građani ovog grada", poručio je gradonačelnik Bandić s konferencije za novinare u Gradskoj upravi na kojoj je bio nazočan i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

Bandić je ocijenio da se nad Gradom Zagrebom provodi pravno, financijsko i moralno nasilje. Naveo je da se u svom rješenju Ministarstvo financija ni u jednoj točki ne poziva na zakon, a kani blokirati Grad Zagreb i protuzakonito prenijeti 337 milijuna kuna te je podsjetio kako od 1. siječnja 2007. nema nikakvog pravnog temelja za to jer je porez na dohodak isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Zagrebački gradonačelnik najavio je da će, osim tužbe Upravnom sudu o poništenju rješenja, do kraja drugog tjedna napisati i tužbu o povratu 200 milijuna kuna od Ministarstva financija od 1. siječnja 2007. do konca 2008. do kada je Grad uplaćivao nepotrošena decentralizirana sredstva u državni proračun.

"Ne da mi moramo vratiti u državni proračun nego državni proračun mora nama vratiti 200 milijuna kuna", kazao je Bandić i rekao da će se "do zadnjeg daha boriti za svaku lipu i kunu" gradskog proračuna i novca poreznih obveznika Grada Zagreba što je, kako dodaje, njegova temeljna zadaća kao gradonačelnika.

Izrazio je bojazan da Zagrebu prijeti i smanjenje kreditnog rejtinga jer su danas dobili i nekoliko upita rejting agencija o tome što se događa u Zagrebu.

Bandić se požalio da se nikada nije osjećao jadnije, tužnije niti blesavije, priznajući da možda jest emotivan i rezolutan, no da je za 12-13 godina kao gradonačelnik promijenio četiri Vlade, a da se takav "teror na nad gradom" nikada nije događao. "Što je to, gdje živimo? Pa mi bi u Zagrebu mogli dnevno blokirati 10 tvrtki, ali nam odgovornost ne dozvoljava da to učinimo", kazao je Bandić.

Zabrinutost je izrazio i pročelnik za financije Slavko Kojić rekavši da zbog te teme ne spava već 3 i pol mjeseca, ali je istodobno izrazio i sigurnost u svoja stajališta. "Ako mi se pokaže koji zakon i članak zakona obvezuje Zagreb na doznaku 337 milijuna kuna, kao i 200 milijuna koje smo pogrešno doznačili, dat ću ostavku", rekao je priznajući da je pristao na uplatu 200 milijuna jer su iz Ministarstva financija uvjetovali da u protivnom neće doznačiti svoj dio sredstava za "Arenu Zagreb".

"Uvjet da bi se Grad Zagreb tretirao po Uredbi (o načinu izračuna pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave) je da smo pomoć dobili, a nismo. Sada nas terete za višak iznad minimalnog standarda", naveo je Kojić.

Dodao je kako su za 2012. svih 533 milijuna kuna prihoda za decentralizirane funkcije (školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb i vatrogastvo) potrošili za što je i namijenjeno. "I još nam je bilo malo", kazao je Kojić. Objasnio je da je minimalni standard za decentralizirane funkcije, koji je za ovu godinu propisala država, 349 milijuna kuna pa ministarstvo traži da Grad Zagreb "vrati" u državni proračun razliku od 184 milijuna. "Pa zar netko misli da su naše zdravstvene ustanove, domovi umirovljenika i škole preopremljene i obnovljene?", upitao je Kojić.

Podsjetio je da je Grad Zagreb u Fond izravnanja ili tzv. fond solidarnosti uplatio 688 milijuna kuna za decentralizirane funkcije, što je, kaže polovica Fonda, te ocijenio kako je očigledno da Zakon o finaciranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave traži ozbiljnu rekonstrukciju.

Ujedno je apelirao na Ministarstvo financija da obustavi rješenje jer će, bude li Grad Zagreb blokiran, nastati kaotična šteta i stat će sve funkcije, od isplate plaća za 22 tisuće zaposlenih u Gradu do doznaka za Zagrebački holding te dodao da svim pravnim i demokratskim sredstvima nastoje zaštititi interes i novce Grada Zagreba pa su i Gradskoj skupštini uputili prijedlog odluke da, kao predstavničko tijelo, uputi Ustavnom sudu na ocjenu cijeli postupak.

"Između Markova trga i Skupštine osjećamo se kao između čekića i nakovnja i tako više ne možemo funkcionirati", rekao je Bandić poručivši da neće odustati. "Neće me uplaštiti, mogu me samo ukloniti", dodao je.

Ministrima je poručio neka se prisjete kako su se ponašali dok su bili gradonačelnici pitajući zašto sada "ruše lojtre" Gradu Zagrebu. 

 


Gradske vijesti - 2012.