clanak False

Europski tjedan cijepljenja 2023.

21.04.2023.
Europski tjedan cijepljenja tradicionalno se svake godine obilježava u zadnjem tjednu travnja, ove godine od 23. do 29. travnja. Obilježavanjem Europskog tjedna cijepljenja želi se podsjetiti na značaj imunizacije kao najdjelotvornije i najsigurnije mjere u sprječavanju zaraznih bolesti kao i na doprinos imunizacije zdravlju i očuvanju zdravlja tijekom cijelog života.

Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) virusna je infekcija koja se uglavnom prenosi izravnim spolnim kontaktom sa zaraženom osobom. Riječ je o najčešćoj spolno prenosivoj infekciji, a visokorizični tipovi HPV-a mogu uzrokovati nekoliko vrsta raka od kojih je najčešći rak vrata maternice i glavni razlog zašto se pokrenuo razvoj cjepiva protiv HPV-a.

Cijepljenje protiv HPV-a djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporuča se radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. Učenice i učenike cijepi školski liječnik nadležan za školu koju učenik pohađa i kojemu se roditelji i učenici mogu obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Grad Zagreb prvi je u Republici Hrvatskoj uveo besplatno cijepljenje protiv HPV-a 2007. godine sukladno smjernicama i odluci stručnog Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti. Dobrovoljno i besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj omogućeno je za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole od školske godine 2015./2016.

Prema preporuci Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, od ove godine školski liječnici će na cijepljenje pozivati učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole uz druge preventivne aktivnosti. Cjepivo je neobavezno, a preporučuje se radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i njenih  štetnih posljedica, prvenstveno određenih karcinoma te se učenici mogu cijepiti i ranije, od petog razreda nadalje.

Cijepljenje je od 2019. godine, ovisno o raspoloživosti cjepiva besplatno i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti (uključujući i 25. godinu), a koje su se propustile cijepiti kao odabrana kohorta.
 
Grad Zagreb kontinuirano provodi aktivnosti u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih stoga je u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ul. 62a, osigurano cijepljenje protiv HPV infekcije za studente i studentice, svaki ponedjeljak u vremenu od 15.30 do 18.30 sati.
 
Također, u Centru za zdravlje mladih osigurani su i besplatni ginekološki pregledi dva puta tjedno, ponedjeljkom i utorkom, u vremenu od 15.00 do 20.00 sati. Osigurani besplatni ginekološki pregledi su posebno važni za studentice do 29 godina, a koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta.
 
Uz navedeno, Grad Zagreb uveo je i nove besplatne usluge - testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a, također, dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati.
 
Za usluge cijepljenja protiv HPV-a i besplatnih, preventivnih ginekoloških pregleda potrebno je prijaviti se putem aplikacije Terminko dok je anonimno testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju omogućeno po principu drop in te nije potrebna prethodna predbilježba.






Aktualnosti/događanja