clanak False

Javnozdravstvena tribina „Zdravlje za sve“ okupila istaknute domaće stručnjake povodom Svjetskog dana zdravlja

08.04.2022.
Zagreb, 8. travnja 2022. – Danas je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar održana svečana javnozdravstvena tribina pod nazivom „Zdravlje za sve“, povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Cilj održane tribine bio je podsjetiti na važnost očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja te nadljudske napore koje je čitava zdravstvena zajednica uložila u borbu protiv pandemije COVIDa-19. Uz to, jedan od glavnih ciljeva je također bio kroz brojna predavanja različitih tematika potaknuti građane na redovite liječničke preglede i kontrole, s ciljem prevencije raznih bolesti. O ovoj sveprisutnoj i važnoj temi raspravljali su vodeći domaći stručnjaci kroz pregršt zanimljivih i edukativnih izlaganja.

Svjetski dan zdravlja svake se godine obilježava s ciljem podizanja svijesti o širokom spektru tema vezanih uz zdravlje te skretanja pažnje na važnost očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja svakog pojedinca. Globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti COVID-19 u protekle je dvije godine iz korijena promijenila percepciju važnosti zdravlja, kako osobnog, tako i kolektivnog. Upravo je iz tog razloga ovogodišnja svečana tribina imala jedan poseban značaj i težinu te je njena svrha ujedno bila i iskazati zahvalnost svim zdravstvenim djelatnicima na uloženom trudu i naporima u borbi za očuvanje zdravlja i sigurnosti svojih sugrađana.

Na svečanoj javnozdravstvenoj tribini „Zdravlje za sve“ okupili su se istaknuti stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji su podijelili svoja saznanja i iskustva o raznim aktualnim, ali i svevremenskim javnozdravstvenim prioritetima. O zdravstvenoj statistici Grada Zagreba, najrelevantnijim stručnim i znanstvenim radovima, borbi protiv COVIDa-19, cijepljenju te okolišu i zdravlju govorili su dr. sc. Maja Marić Bajs, voditeljica Odjela za ocjenu zdravstvenog stanja i potreba, Ana Puljak, dr. med., voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, dr. sc. Martina Bago, voditeljica Službe za znanost i nastavu, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba, prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti te prim. dr. sc. Matijana Jergović, voditeljica Odjela za procjenu rizika i logistiku. Tribinu su otvorile dr. sc. Sandra Šikić, v. d. ravnatelja Zavoda te posebne gošće, dr. sc. Iva Pejnović Franelić, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH i dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Također su predstavljene publikacije Zdravstveno - statistički ljetopis Grada Zagreba za 2021. godinu, Pregled 2021 – stručni i znanstveni radovi i e-časopis Zavoda „Zdravlje za sve“, koji su dostupni u elektronskom obliku  https://stampar.hr/hr/publikacije.

„Obilježavanje ovog dana već je dugi niz godina od velike važnosti za našu cjelokupnu struku, a posebice u ove prethodne dvije godine kada je dobio jednu dodatnu težinu i značaj. Danas svi zajedno na ovaj dan, uz ovu važnu poruku brige o svome zdravlju, također iskazujemo i zahvalnost svim zdravstvenim djelatnicima koji već više od dvije godine danonoćno ulažu uistinu nadljudske napore u zaštitu zdravlja, sigurnosti i života svojih sugrađana. „Dolaskom na mjesto ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ baš u ovom izazovnom periodu, dobila sam iznimnu čast raditi s uistinu sjajnim ljudima, od kojih sam prije svega imala priliku naučiti što znači davati sve od sebe za sigurnost svakog pojedinca u našem gradu i u našoj zajednici“, izjavila je dr. sc. Sandra Šikić, v.d. ravnatelja NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.
 
„Unatoč mnogim nedaćama koje su u posljednje dvije godine potresle Grad Zagreb i okolicu, od potresa pa sve do velike stope zaraženosti koronavirusom, zajedništvom i dobrom organizacijom pronašli smo način za uspješnu borbu protiv svih izazova i zaštitu naše zajednice. Iako pandemiji još uvijek nije došao kraj, uvjerena sam da se konačna pobjeda itekako nazire, a sve zahvaljujući velikom zajedničkom angažmanu i izvrsno odrađenom poslu od strane svih uključenih organizacija i povrh svega naših sjajnih ljudi na terenu“, naglasila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.
 
 
 

Aktualnosti/događanja