clanak False

Ljubičasti dan - Bicikliraj za epilepsiju!

27.03.2023.
Ljubičasti dan obilježava se 26. ožujka te se na taj dan ljubičastom bojom iskazuje solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju.

Središnja manifestacija obilježavanja Ljubičastog dana u Hrvatskoj je već tradicionalna manifestacija „Bicikliraj za epilepsiju!“ koja se održala u nedjelju, 26. ožujka 2023. godine, okupljanjem i prigodnim skupom na Europskom trgu u Zagrebu, uz štand s edukacijskim i promotivnim materijalima, u periodu od 11 do 14 sati.

Sudionici su pozvani da odjenu i ponesu nešto ljubičaste boje u znak podrške osobama s epilepsijom dok su se na štandu dijelile majice, bedževi, narukvice i drugi prigodni ljubičasti predmeti.

Ovogodišnja manifestacija održala se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba, čime je manifestacija stavljena na razinu javnozdravstvene akcije od nacionalne vrijednosti.

S početkom u 12:00 sati počela je povorka biciklista koji su se kretati sljedećom rutom: Europski trg - Vlaška ulica - Palmotićeva ulica - Boškovićeva ulica - Hebrangova ulica - Trg Republike Hrvatske - Masarykova ulica - Ulica Nikole Tesle - Zrinjevac - Trg Josipa Jurja Strossmayera (istočna strana) - Ulica Pavla Hatza - Draškovićeva ulica – Šoštarićeva ulica – Trg Josipa Langa – Branjugova ulica – Vlaška ulica - Europski trg. 

Planirane aktivnosti potrebne su za bolju informiranost javnosti i za pravilnu educiranost društva kako bi se destigmatizirala bolest, a i oboljeli od epilepsije. Iznimno je važno provoditi aktivnosti koje podižu svjesnost šire javnosti i koje poručuju kako se osobe s epilepsijom ne trebaju osjećati usamljeno jer se ne razlikuju od drugih ljudi.

Manifestacija pod nazivom „Bicikliraj za epilepsiju!“ održava se povodom obilježavanja dana podrške osobama s epilepsijom i podizanja svijesti javnosti o epilepsiji.


Organizator ove manifestacije je Hrvatska udruga za epilepsiju. Hrvatska udruga za epilepsiju provodi niz djelatnosti koje uključuju: edukaciju osoba s epilepsijom, njihovih bližnjih, kao i šire društvene zajednice o medicinskim i socijalnim aspektima epilepsije; potiče druženja, razmjenu iskustava i znanja među svojim članovima; bavi se izdavanjem raznih edukativnih materijala (knjiga, brošura, audiovizualnih i elektroničkih materijala); organizira sastanke i seminare na široki niz tema koje se tiču medicinskih i nemedicinskih problema s kojima se svakodnevno susreću osobe s epilepsijom; bavi se istraživanjem socijalnih aspekata epilepsije te sudjeluje u razmjeni informacija o društvenoj i medicinskoj skrbi osoba s epilepsijom sa sličnim udrugama u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Dani koji su posebno važni za pružanje potpore osobama s epilepsijom su Međunarodni dan epilepsije, Nacionalni dan oboljelih od epilepsije i Ljubičasti dan. Mnogobrojne aktivnosti obuhvaćaju organizaciju predavanja za djecu različitog uzrasta - vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi – i odrasle, s ciljem podizanja razine znanja i promjene percepcije javnosti o još uvijek stigmatiziranoj bolesti.