clanak False

Nacionalni dan hitne medicinske službe

30.04.2022.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba, Tomislava Tomaševića, mag. polit., zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Mirela Šentija Knežević čestitala je svim djelatnicima hitne medicinske pomoći Nacionalni dan hitne medicinske službe.

Djelatnici hitne medicinske pomoći skrbe o građanima grada Zagreba svakodnevno, a iznimno veliki angažman dali su u posljednje dvije godine zbrinjavanjem Covid-19 oboljelih, istaknula je dr. sc. Šentija Knežević te ovim putem zahvalila  u ime Grada Zagreba svima na doprinosu u svakodnevnoj brizi u zbrinjavanju pacijenata.
 
Hrvatski sabor je 2013. godine jednoglasnom odlukom 30. travnja proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe. Tom odlukom hrvatska hitna medicinska služba pridružila se nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe, 30. travnja, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba kojeg je osnivač Grad Zagreb izložio je i jedno od ukupno 8 kupljenih i isporučenih  vozila za hitnu medicinsku pomoć u kojem svakodnevno radi T1 tim, sa standardiziranom medicinskom opremom za zbrinjavanje traumatiziranih, vitalno ugroženih osoba kao i osoba koje dožive srčani zastoj. 

Ispred vozila bile su izložene 2 lutke s 2 AVD uređaja u svrhu edukacije građana  o  provođenju postupaka osnovnog održavanja života. U svrhu promidžbe HMS, zainteresiranim posjetiteljima djelatnici su dijelili i edukativni materijali „HITNA MEDICINSKA SLUŽBA sve što trebate znati“. 

Prvih 8 vozila isporučeno je 2.4.2022., sredstva za nabavu vozila osigurana su iz Proračuna Grada Zagreba.
Akciju su podržali i studenti  Zdravstvenog veleučilišta.


Aktualnosti/događanja