clanak False

Obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara

28.10.2021.
Grad Zagreb,  Gradski  ured  za  zdravstvo  u  suradnji s Klinikom za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Hrvatskim društvom za moždani udar, Hrvatskim društvom za neurovaskularne poremećaje HLZ-a i Referentnim centrom za neurovaskularne poremećaje obilježava Svjetski dan moždanog udara u petak, 29. listopada 2021. od 12.00 - 14.00 sati na križanju Bogovićeve i Gajeve ulice (ispred ulaza u hotel Dubrovnik).
 
Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije u doba pandemije COVID-19 podsjetiti sve naše sugrađane na važnost podizanja svijesti o čimbenicima rizika za moždani udar, važnosti prevencije i promicanja zdravog načina života s ciljem sprečavanja nastanka moždanog udara.
 
Zbog epidemioloških mjera neće biti već tradicionalnih mjerenja čimbenika rizika ali će se sugrađanima dijeliti edukativni materijali o prevenciji i liječenju moždanog udara.
 
Iz Hrvatskog  društva za neurovaskularne poremećaje HLZ-a podsjećaju kako moždani udar nije samo individualni već i javnozdravstveni problem koji predstavlja veliki ekonomski teret kako društvu u cjelini, tako i obiteljima bolesnika. Smrtnost od moždanog udara s godinama se povećava, a čak do 46% slučajeva moždanog udara otpada na osobe između 45. i 59. godina života, što je znak povećanja učestalosti moždanog udara u mlađoj populaciji. Važnost primarne i sekundarne prevencije cerebrovaskularnih bolesti od iznimne je važnosti.

Također, u sklopu bilježavanja Svjetskog dana moždanog udara Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje, Hrvatsko društvo za moždani udar i Referentni centar za neurovaskularne poremećaje Ministarstva zdravstva organiziraju DRUGI HRVATSKI KONGRES O NEURODEGENERATIVNIM BOLESTIMA s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati  28. i 29. listopada 2021. godine.
 
Zbog epidemije COVID-19 Kongres će se održati u online izdanju putem platforme Microsoft Teams. Kongresne teme će i ove godine biti zanimljive i raznolike: Parkinsonova bolest, Huntingtonova bolest, demencije, distonije, spinocerebelarne ataksije, bolest motornog neurona, spinalna mišićna atrofija, Fabryjeva bolest, Multipla skleroza i Epilepsija.
 

Sve dodatne informacije možete pronaći ovdje
 
Također više informacija o ovoj hvale vrijednoj akciji možete pronaći na World Stroke Organization
 
        


 

Aktualnosti/događanja