clanak False

Obilježen Dan zdravih gradova

20.05.2023.
Zagreb, 20.5.2023. - Povodom obilježavanja Dana zdravih gradova održana je javnozdravstvena akcija “Kuham za svoje srce” na Trgu Ivana Kukuljevića, u suorganizaciji Studentske sekcije za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagreba, udruge studenata Prehrambeno - biotehnološkog fakulteta PROBION i Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Gradske četvrti Špansko – Sjever.

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti i bolničkog liječenja u Hrvatskoj, predstavljaju javnozdravstveni problem kojem je potrebno posvetiti posebnu pozornost. To uključuje promicanje i unaprjeđivanje preventivnih programa, osiguravanje pravodobne dijagnostike, liječenja i rehabilitacije oboljelih.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost jedan su od najvažnijih rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularne bolesti, koje su i dalje u svom ukupnom udjelu vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta u Republici Hrvatskoj, a nažalost svjedočimo sve većem udjelu osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilosti, već u najmlađoj životnoj dobi.

Odaziv građana bio je odličan. Na javnozdravstvenoj akciji građanima se mjerio arterijski tlak, glukoza u krvi, ukupni kolesterol te sastav tijela s ciljem ranog otkrivanja rizičnih čimbenika za kardiovaskularne bolesti. Također,  građanima su se pružali savjeti o zdravoj prehrani i njenom utjecaju na snižavanje kardiovaskularnog rizika.

Aktualnosti/događanja