clanak False

Okrugli stol „Cijepljenje - civilizacijski iskorak“

15.01.2024.
Udruga za prevenciju prekomjerne težine, uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom organizira okrugli stol na temu „Cijepljenje - civilizacijski iskorak“ koji će se održati 25. siječnja 2024. od 11.00 do 13.00 sati, na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27.

Cijepljenje kao javnozdravstvena mjera, najveći je medicinski uspjeh 20. stoljeća kojom je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti. Zahvaljujući cijepljenju danas su iskorijenjene brojne opasne zarazne bolesti ili je znatno smanjen broj novih slučajeva bolesti. Osim što cijepljenje pomaže u sprječavanju širenja bolesti, cijepljenjem se sprječava i razvoj određenih vrsta prekanceroznih promjena i raka.

Cjepiva štite ljude u različitim životnim razdobljima te se preporučuju za različite dobne skupine, često za novorođenčad i djecu, ali i za adolescente, odrasle i starije osobe. Programi cijepljenja imaju šire društvene koristi. Oni doprinose smanjenju društvenog, psihološkog i financijskog tereta koji bolesti nameću stanovništvu i državnim institucijama, smanjuje se opterećenje sustava zdravstvene i socijalne skrbi te omogućuje ljudima da se slobodno bave produktivnim aktivnostima.

Na okruglom stolu će govoriti stručnjaci iz Ministarstva zdravstva, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zagreb - Zapad.


Aktualnosti/događanja