clanak False

Osmo izdanje „Maksimirskog Minus Zwei cenera“

30.03.2022.
Zagreb, 30. ožujka 2022. – Sve je spremno za subotnji, osmi po redu „Maksimirski Minus Zwei cener“ koji i ove godine organizira Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica. I ovogodišnja „najljepša utrka grada Zagreba“ trčat će se s ciljem podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, rijetkoj bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje u Hrvatskoj boluje više od 450 osoba. Utrka će po običaju obuhvaćati kros duljine 8 km te utrku građana na 2 km, kao i dječje utrke. Livada kod Mogile mjesto je okupljanja u subotu 2. travnja, a utrka će startati od 10 sati. Na sudjelovanje su pozvani svi zaljubljenici u prirodu, rekreaciju i aktivan način života, a osim sportskog dijela, manifestacija će imati i javnozdravstveni karakter.

Osma utrka „Maksimirskog Minus Zwei cenera“ najavljena je na konferenciji za medije, koja je održana ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. O važnosti ovakvih oblika rekreacije i aktivnog načina života, kao i o samoj plućnoj hipertenziji govorili su Milan Pavelić, izaslanik gradonačelnika i pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med., voditeljica Centra za preventivnu medicinu pri NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, dr. med. Fedža Džubur iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Ana Mirenić, voditeljica Odjela za komunikacije Veleučilišta Velika Gorica te organizator utrke Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir.

„Mi nismo samo suorganizatori ove utrke, već dugi niz godina mi ondje i radimo. Tako će i ove subote u Maksimiru biti naši liječnici, sestre, nutricionisti i kineziolozi u vidu savjetovanja te raznih mjerenja. Međutim, najviše smo ponosni na to da i mi trčimo na toj utrci, kako naši djelatnici, tako i članovi njihovih obitelji te posebice djeca. Osim plućne hipertenzije, ova je utrka posvećena i  Svjetskom danu zdravlja koji se već 74 godine obilježava 7. travnja“, naglasila je prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med., voditeljica Centra za preventivnu medicinu pri NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

I ove su godine glavni partneri utrke u omiljenoj zelenoj oazi Zagrepčanki i Zagrepčana Udruga oboljelih od plućne hipertenzije „Plava krila“, Hrvatska kuća disanja i Hrvatsko torakalno društvo. Uz njih će partneri ovogodišnjeg izdanja „Maksimirskog Minus Zwei cenera“ biti i Crveni križ Grada Zagreba, HPD Zagreb Matica, Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Škola za medicinske sestre Vrapče, Udruga „Biciklom do zdravlja“, Društvo sportaša veterana i rekreativaca te „Udruga za promicanje inkluzije“, čija je vizija društvo u kojem osobe s intelektualnim teškoćama imaju jednake mogućnosti, njihov se doprinos cijeni i njihova se prava poštuju. Kao i na prethodnim izdanjima, fokus utrke je na problematici s kojom se nose oboljeli od plućne hipertenzije, a kojima je od ključne važnosti što ranije prepoznavanje simptoma bolesti te početak sustavnog i kvalitetnog liječenja što je prije moguće, u centrima koji su specijalizirani upravo za ovu bolest.

Važnost prepoznavanja plućne hipertenzije objasnio je dr. med. Fedža Džubur iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac. „Kao što naglašavamo već dugi niz godina, u pulmologiji nisu bitne samo tri osnovne bolesti – astma, KOPB i karcinom pluća te naravno u posljednje vrijeme akutna COVID-19 infekcija. Postoje i drugi rijetki klinički entiteti, zbog čega su manifestacije poput ove subotnje utrke vrlo važne za podizanje svijesti populacije i bolesnika o važnosti ranog otkrivanja ovakvih bolesti. Subotnja utrka važna je za podizanje svijesti javnosti o postojanju rijetkih plućnih entiteta“, poručio je.

„Veleučilište Velika Gorica, uz razvoj svojih studijskih programa i cjeloživotnog učenja, veliku pažnju poklanja i vlastitoj ulozi u društvu sudjelovanjem u brojnim humanitarnim i javno-zdravstvenim akcijama. Ove godine „pod zastavom VVG-a“ bit će i članovi Udruge za promicanje inkluzije čime želimo naglasiti činjenicu kako su ranjive skupine društva među nama te su vrijedne naše podrške, pomoći i pažnje. U subotu će na utrci biti gotovo stotinu studenata, nastavnika i djelatnika na čelu s našim dekanom Ivanom Tothom, te svima nama želim dobro vrijeme, uspješan start i siguran cilj“, rekla je Ana Mirenić, voditeljica Odjela za komunikacije Veleučilišta Velika Gorica.

Na značaj utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ osvrnuo se i organizator Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir. „Ovu utrku s pravom su nazvali „Najljepša utrka grada Zagreba“. Mi smo taj epitet objeručke prihvatili jer se utrka odvija u jednom od najljepših parkova Europe, a na njoj zajedno sudjeluju čitave obitelji. Subota je uistinu dobra prilika da svatko tko se želi pokrenuti to napravi baš na ovoj utrci, uoči Svjetskog dana zdravlja. Stoga pozivam sve da dođu u subotu u 10 sati u Maksimir i podrže ovu našu inicijativu zdravog i aktivnog života te boravka u prirodi, a sve s ciljem podizanja svijesti o zdravlju i rijetkim bolestima, poput plućne hipertenzije.“

Osim sportskog dijela, manifestacija će biti popraćena i raznim edukativnim te zdravstvenim aktivnostima i savjetovanjima, s fokusom na važnosti kretanja i rekreacije, a koji će upotpuniti bogati subotnji program u prirodi. Stručnjaci NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ sudjelovat će u javnozdravstvenim aktivnostima, kao što su mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i analiza tjelesne mase uz liječničko, kineziološko i nutricionističko savjetovanje te vodeći zagrijavanje sudionika prije same utrke. Osim toga, u popratnim će aktivnostima sudjelovati i djelatnici Veleučilišta Velika Gorica, koji će raditi pregled vida uz mjerenje oštrine vida. U ovim vremenima, kada smo svi svoj fokus prebacili na borbu s pandemijom, važno je ne zaboraviti na ostale opasnosti po naše zdravlje, a koje možemo prevenirati aktivnošću i brigom o sebi.

Aktualnosti/događanja