clanak False

Posjet Ustanovi za sveobuhvatnu skrb hrvatskih branitelja „Tigrovi“ u povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske

30.05.2022.
Polaganjem vijenca i prigodnim obraćanjem na svečanosti u Spomen domu Tigrovi u Rakitju, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, pridružili su se svečanosti obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana branitelja grada Zagreba.

Gradonačelnik Tomašević zahvalio je svim braniteljima na doprinosu u izgradnji Hrvatske. „Zagreb je prvi hrvatski grad koji je, prije 15 godina, uveo spomendan braniteljima svoga grada. Obilježavamo Dan branitelja kako bismo se prisjetili žrtve i doprinosa hrvatskih branitelja u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu“, rekao je.

„Cilj je zadržati sve dobre projekte koji se uspješno provode, ali da dodamo i nove inicijative za dobrobit branitelja i njihovih obitelji, posebice u programima koji su usmjereni na skrbi i poboljšenju života hrvatskih branitelja. Ustanova Tigrovi je odličan primjer i za druge slične ustanove širom Hrvatske o načinima kako braniteljsku populaciju integrirati u društvo, kako skrbiti o njihovim potrebama te kako najbolje, u partnerstvu s njima, razvijati nove programe za dobrobit hrvatskih ratnih veterana i njihovih obitelji“, naglasio je gradonačelnik Tomašević.

Osim gradonačelnika Tomaševića i predsjednika Gradske skupštine Klisovića, na svečanom obilježavanju prisutnima su se obratili te čestitali Dan državnosti i Dan branitelja grada Zagreba i ravnatelj Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ Ervin Škacan te general Josip Lucić, predsjednik Upravnog vijeća Ustanove.

Gradonačelnik Tomašević, zamjenik gradonačelnika Korlaet, i predsjednik Skupštine Klisović posjetili su i Projekt Tigar koji povezuje djecu s teškoćama u razvoju i veterane Domovinskog rata kroz umjetničko stvaralaštvo. Obišli su i Spomen dom u društvu 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida I. i II. skupine. 

Prva gardijska brigada „Tigrovi“ je elitna postrojba Hrvatske vojske, ustrojena 5. studenog 1990. godine u vojnoj bazi Rakitje, a odigrala je ključnu ulogu u stvaranju slobodne i demokratske Republike Hrvatske. Kroz brigadu je kroz ratno razdoblje prošlo 12 tisuća pripadnika. Živote je izgubilo 367, ranjeno 1711, a 201 pripadnik Tigrova bio je zatočen u logorima.

Gradske vijesti