clanak False

Pročelnica Vidović: Sigurnost bolesnika predstavlja ideal kvalitetne zdravstvene skrbi

15.09.2023.
Sudionike Simpozija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Sigurnost pacijenta - suvremeni izazovi" koji se, u organizaciji Doma zdravlja Zagreb - Zapad, održava u povodu Svjetskog dana sigurnosti pacijenta, prigodnim obraćanjem je pozdravila pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović.
 
Naglasivši kako sigurnost u zdravstvenom sustavu s bolesnikom u središtu predstavlja ideal kvalitetne zdravstvene skrbi pročelnica Vidović je kazala: „.Zdravstveni sustav je područje iznimno visokog rizika pri čemu neželjeni događaji mogu prouzročiti ozbiljna oštećenja, komplikacije, patnje bolesnika, pa i smrt. Upravo iz tih razloga sigurnost bolesnika je jedno od glavnih pitanja u kreiranju zdravstvenih politika ne samo na području Hrvatske, već i u Europi i svijetu".

Pročelnica je istaknula važnost edukacije zdravstvenih djelatnika koja uvelike može utjecati na povećanje sigurnosti pacijenata te dodala: „Da bismo imali dobar, kvalitetan i siguran zdravstveni sustav, potreban je kvalitetan pravni okvir, ali je jednako važno i kako se taj okvir ostvaruje u praksi. Važno je i da stručne kompetencije i vještine svih djelatnika u sustavu zdravstva uključuju i znanja o sigurnosti bolesnika i zato su edukacije poput ove danas jako važne jer se ne odnose samo na pacijente nego i na djelatnike. Razvijanje kulture sigurnosti i otvorene komunikacije o neželjenim događajima traži timski rad, etično ponašanje, liderske vještine, ali i upravljanje rizicima.“

Grad Zagreb podupire nastojanja zdravstvenih ustanova za povećanjem sigurnosti pacijenata, ne samo kroz davanje podrške ovakvim edukacijama već i ulaganjem u unaprjeđenje zdravstvene infrastrukture kao što su projekti cjelovite obnove, novi objekti poput Dnevne bolnice s garažom, mikorbiologija, Centar za planiranje obitelji i adaptacija zgrade patologije  Kliničke bolnice Sveti Duh, nova psihogerijatrija u Klinici za psihijhatriju Vrapče, obnova ambulanti u Gračanima, Španskom, Vrbanima, Trnskom, Donjem Dragonošcu, Odri, Žitnjaku, Hirčevoj, Sigetu, ali i kroz nabavku potrebne opreme za ustanove kojima je osnivač. Za sve ove investicije, koje su u različitim fazama provedbe, samo u proračunu za 2023. godinu planirano je 5.940.000 eura, u što nisu uključena sredstva EU fondova predviđena za sanaciju od potresa, zaključila je pročelnica, podsjećajući kako je gradska ustanova Specijalna bolnica za plućne bolesti prva zdravstvena ustanova koja je međunarodno akreditirana za sigurnost i kvalitetu zdravstvene skrbi.
 
Ističući kako bolesnikova sigurnost podrazumijeva poduzimanje aktivnosti kako bi svi postupci i okruženje u pružanju zdravstvene skrbi osigurali željeni ishod njegova liječenja, u ime organizatora, sudionike je pozdravila ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Zapad Jelena Rakić Matić, dr. med.

Prigodnim riječima obratili su se i predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo i izaslanica predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara Katarina Dugina.
 
Predavači na simpoziju, koji se danas održava u Domu zdravlja Zagreb - Zapad, eminentni su stručnjaci iz područja kvalitete i sigurnosti.
 

Aktualnosti/događanja