clanak False

Simulacijski medicinski centar Grada Zagreba

27.01.2020.


U ponedjeljak 27. siječnja 2020. godine otvoren je Simulacijski medicinski centar Grada Zagreba - SIM .

Osnovna zadaća Simulacijskog centra je organizacija edukacijskih programa u kontekstu praktičnog obrazovanja s ciljem poboljšanja kvalitete zbrinjavanja pacijenta i time poboljšanja kliničkih rezultata integracijom simulacije u proces učenja i stručnog usavršavanja. To je siguran, učinkovit i etičan način obrazovanja, primjeren, a i potreban od samog početka školovanja svim zdravstvenim kadrovima – studentima medicine, medicinskim sestrama i tehničarima i ostalim zdravstvenim djelatnicima.

Stoga se simulacijski centri ustrojavaju u Hrvatskoj i već postoje uz naše Medicinske fakultete a djeluju i u okviru bolničkih sustava, različito opremljeni kao kabineti vještina za stjecanje praktičnih vještina u medicinskoj praksi.

Međutim ovaj Centar je specifičan jer je prvi takav edukacijski centar u okviru primarne zdravstvene zaštite i namijenjen je prvenstveno liječničkim timovima primarne zdravstvene zaštite, ali i svim djelatnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti,  koji zajedno zbrinjavaju različita bolesna stanja kod životno ugroženih bolesnika, u različitim predvidljivim ili nepredviđenim okolnostima.

Otvorenjem Simulacijskog medicinskog centra, ujedno i prvog takve vrste u Republici Hrvatskoj, Grad Zagreb kvalitetu zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti podiže na novu razinu. Centar je osmišljen u svrhu edukacije, povećanja razine medicinskog znanja i usavršavanja praktičnih vještina zdravstvenih djelatnika u domovima zdravlja Grada Zagreba. 

Pružanje  pravovremene pomoći, na način da se skrati vrijeme reakcije i postupi po zadanim stručnim smjernicama, od neophodne je važnosti kod svakog akutnog zbrinjavanja.
Stručna edukacija u Simulacijskom medicinskom centru kontinuirano će se provoditi kroz predavanja i provjeru znanja, kroz vježbe stjecanja praktičnih vještina u simulaciji realnih kliničkih stanja u vjerodostojnom kliničkom ambijentu, koristeći modele simulacijskih lutki, uz vrhunsku računalnu opremu i vodstvo licenciranih instruktora i predavača.

Ovaj centar na primarnoj razini zdravstvene zaštite u Gradu Zagrebu, osnovan je kao rezultat suradnje svih domova zdravlja u gradu Zagrebu i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu uz podršku Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo.
 
Prvi modul edukacije održan je 25. siječnja 2020. u prostoru novootvorenog Simulacijskog medicinskog centra Grada Zagreba.


Letak 1, Popis lokacija automatskih vanjskih defibrilatora u gradu Zagrebu

Letak 2, Kardiopulmonalna reanimacija uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora

 

Aktualnosti/događanja