clanak False

Svečano otkrivanje ploče s nazivom Parka dr. Ivana Šretera

22.12.2021.

Ploča s nazivom Parka dr. Ivana Šretera svečano je otkrivena u Gradskoj četvrti Maksimir, ispred KBC Zagreb, u srijedu, 22. prosinca 2021. godine. Obilježavanje imenovanja parka zaslužnim imenom velikog humaniste, liječnika i fizijatra, dr. Ivana Šretera održano je na obljetnicu njegovog rođenja.

Na svečanosti su prisustvovali članovi vijeća Gradske četvrti Maksimir i mjesnog odbora Dobri dol, zastupnici Hrvatskog sabora, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), Krešimir Luetić, mirovljeni bojnik i jedan od predsjednika Udruge HVIDR-a Maksimir, predsjednik Vijeća gradske četvrti Maksimir, Svibor Jančić, član obitelji dr. Šretera, Andrija Šreter, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Mirela Šentija Knežević.

U hrvatskoj povijesti pamtit ćemo ga mirotvorca i osobu koja je zagovarala rješavanje stvari mirnim putem. Obilježavanje ovog parka pod imenom dr. Ivan Šreter ne činimo samo da bi se sjetili njegove žrtve već da pamtimo hrabrost, herojstvo i pronalaženje mirnog rješenja do samoga kraja. To su vrijednosti na kojima želimo graditi naše društvo, bez obzira na nacionalnost”, izjavio je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir, Svibor Jančić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić posebno je zahvalio Gradu Zagrebu što su prepoznali važnost dr. Šretera u nacionalnim okvirima, kao simbola požrtvovnosti, ali i kao simbola mučeništva i herojstva te je poručio kako mogu u dr. Šreteru vidjeti primjer dobrog liječnika, mirotvorstva, a prije svega domoljublja.

"U znak štovanja i pijeteta, danas ponizno stojimo ovdje kako bismo svečano otkrili ploču s nazivom Parka dr. Ivana Šretera, a u povodu obilježavanja njegova rođendana na današnji dan.", istaknula je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Mirela Šentija Knežević podsjetivši kako je dr. Ivan Šreter, zvan “hrvatski Gandhi”, posvetio čitav život služeći drugima. U svom obraćanju prenijela je poruke Gradonačelnika, poručivši: "Neka nas ova spomen ploča podsjeća kako je potrebno gledati u budućnost i za budućnost graditi mir, zalagati se za mir od najranije dobi, promicati pravdu u prijateljstvu i suživotu s bližnjima te težiti ka miroljubivim rješenjima u svakoj kriznoj situaciji".


Aktualnosti/događanja