clanak False

Svjetski dan darivatelja krvi 2022.

14.06.2022.
U svrhu obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi i u znak zahvale dobrovoljnim darivatelj/icama krvi, 14. lipnja 2022. godine, na inicijativu Udruge darivatelja krvi iz Zagreba, Grad Zagreb je prigodno osvijetlio Meštrovićev paviljon crvenom bojom.


Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi i naši bližnji, ako/kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo i isključivo o jednom - dobrovoljnim darivateljima krvi.

Darivateljice i darivatelji krvi uistinu jesu heroji, oni spašavaju tuđe živote, nesebično darujući dio sebe. Od kolike su važnosti darivatelji krvi za cjelokupno društvo, a ponajviše za uspješno funkcioniranje zdravstva, pokazala je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasivši darivatelje krvi herojima. S obzirom na to da je osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje, važnost darivateljica i darivatelja krvi je i dodatno veća.

Potrebno je kontinuirano raditi na osiguravanju novih generacija dobrovoljnih davatelja krvi, a koji bi se zahvaljujući stečenom znanju lakše odlučili sudjelovati u tom nadasve plemenitom činu te tako pokazali brigu za svoje bolesne sugrađane.

Ne samo da se godišnje izvrši na tisuće operacija u Republici Hrvatskoj te da iste ne bi mogle biti ostvarive da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi već je i zahvaljujući upravo dobroti darivateljica i darivatelja krvi omogućeno liječenje bolesnika koje zahtjeva velike količine krvi i krvnih pripravaka. Posebno je potrebno istaknuti oboljele od  malignih bolesti, čije liječenje traje mjesecima i zahtijeva velike količine koncentrata trombocita.
 
Sigurna krv dobivena dobrovoljnim i besplatnim darivanjem stalna je potreba i od iznimnog je značaja kako u liječenju kroničnih bolesnika tako i u hitnim slučajevima svih vrsta.
 
Teškim kroničnim bolesnicima omogućuje duži život i veću kvalitetu života, ima vitalnu ulogu u složenim medicinskim i kirurškim zahvatima te je izrazito važna u liječenju rodilja i u neonatalnoj skrbi. Uistinu možemo s pravom reći kako je plemenitost darivateljica i darivatelja krvi utkana u tisuće spašenih života.
 
Svake godine - 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Toga dana, diljem svijeta želi se ukazati na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu i odavanje počasti svim darivateljicama i darivateljima krvi koji spašavaju ljudske živote.

Grad Zagreb podržava aktivnosti koje za cilj imaju promociju, edukaciju i informiranje građana o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju tisuće života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata.

Aktualnosti/događanja