clanak False

Svjetski dan osteoporoze 2022.

20.10.2022.
Svjetski dan osteoporoze (The World Osteoporosis Day- WOD) obilježava se svake godine 20. listopada. Osteoporoza je metabolička bolest koja uzrokuje gubitak koštane mase, što rezultira krhkim kostima i povećanim rizikom od prijeloma. Jedna je od takozvanih „nevidljivih“ bolesti, jer do simptoma i posljedica dolazi kad je već u uznapredovalom stadiju. Procjenjuje se da će jedna od 3 žene i jedan od 5 muškaraca starijih od 50 godina doživjeti prijelom kosti uslijed osteoporoze.

Procjenjuje se da diljem svijeta osteoporoza uzrokuje gotovo devet milijuna prijeloma na godinu. To otprilike znači jedan prijelom svake tri sekunde.

Glavni rizični čimbenik je starenje, odnosno s njim povezane hormonalne i metaboličke promjene. Možemo razlikovati postmenopauzalnu osteoporozu, do koje dolazi uslijed pada razine estrogena, najčešće kod žena između 50 i 70 godina, od senilne osteoporoze povezane sa starenjem, koja se najčešće javlja nakon 70. godine života. Sa starenjem stanovništva očekuje se da će osteoporoza, već sada vrlo učestalo stanje, postati još značajniji javnozdravstveni problem.

​Važno je napomenuti i kako je u žena najčešći uzrok osteoporoze nedostatak ženskog spolnog hormona, estrogena, koji nestaje nakon menopauze ili nakon odstranjenja jajnika. Manjak estrogena u ranijoj životnoj dobi značajan je rizični čimbenik za osteoporozu i u mlađih žena.

Neki od dodatnih čimbenika rizika su:
– osteoporoza i prijelomi kuka u obiteljskoj anamnezi
– vrlo niska tjelesna masa (BMI<19)
– hipertireoidizam
– pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola
– reumatoidni artritis
– malapsorpcija hranjivih tvari, primjerice kod celijakije ili Chronove bolesti
– određeni lijekovi, kao što su kortikosteroidi, antiepileptici, heparin

Smanjenje koštane mase počinje već u srednjim tridesetima, i tada više nije moguće preventivnim mjerama utjecati na stvaranje nove koštane mase, međutim možemo prevenirati i usporiti njen gubitak. Slično kao i u mlađoj životnoj dobi, na to možemo utjecati pravilnom prehranom, bogatom kalcijem i vitaminom D (mliječni proizvodi, zeleno lisnato povrće, plava riba, orašasti plodovi i sjemenke) uz dovoljan unos proteina. Neophodna je i tjelesna aktivnost s opterećenjem, kao što su hodanje, penjanje uz stepenice ili ples, a potrebno je uključiti i vježbe za ravnotežu i stabilnost, koje mogu pomoći prevenirati padove i posljedične prijelome. Tjelesnu aktivnost treba prilagoditi stanju pojedinca i provoditi uz konzultaciju s liječnikom, jer određene vježbe visokog intenziteta, nagli pokreti te saginjanje u struku mogu povećati rizik od prijeloma.

Osteoporoza, s njom povezani prijelomi, i posljedično smanjenje produktivnosti i neovisnosti imaju značajan utjecaj na kvalitetu života pojedinca i predstavljaju velik financijski teret za zdravstvene i ekonomske sustave. Važno je preventivnim mjerama utjecati na osteoporozu kroz cijeli životni vijek, a u starijih osoba pokušati prevenirati daljnje smanjenje koštane mase i prijelome.

Izvor fotografije

Aktualnosti/događanja