clanak False

Svjetski dan prevencije utapanja 2022.

25.07.2022.
U svijetu se 25. srpnja obilježava Svjetski dan prevencije utapanja. Generalna skupština UN-a usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje - vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.

Utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta ali i u Europi. Procjenjuje se da se svake godine u svijetu utopi 236.000 ljudi, a utapanje je među deset vodećih uzroka smrti djece u dobi od 5 do 14 godina. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat.

U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi. Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.

Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti stoga je i slogan prvog Svjetskog dana prevencije utapanja – Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!

U povodu Svjetskog dana prevencije utapanja, Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja jedina u zemlji educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije, želi skrenuti pozornost svima da je potrebno više raditi na prevenciji utapanja, osobito kod najmlađih.

Također, važno je skrenuti i pozornost na nužnost prisutnosti spasilaca na plažama i kupalištima koji pridonose važnom aspektu sigurnosti u turizmu.

Grad Zagreb podržava aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju i informiranje građana o preporukama za povećanje sigurnosti u vodi te sigurnog ponašanja u vodi.

U svrhu obilježavanja Svjetskog dana prevencije utapanja, na inicijativu Hrvatskog Crvenog križa, 25. srpnja 2022. godine se Meštrovićev paviljon prigodno osvijetlio plavom bojom, a na vodenom zidu zagrebačkih fontana ispisana je poruka: Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!

Aktualnosti/događanja