clanak False

1. Znanstveno stručni simpozij ''Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te''

21.01.2019.
Mentalno zdravlje i poremećaji mentalnog zdravlja su rastući problem u društvu, ne samo zbog povećane učestalosti poremećaja, nego i zbog velike stigme koja se veže uz mentalno zdravlje i oboljele u cijelom svijetu. Tome u prilog govori i podatak da se samoubojstvo nalazi na trećem mjestu uzroka smrti u dobnoj skupini od 15 do 29 godina, čemu najčešće prethodi 20-ak pokušaja.
 
Upravo je problematika pristupa i prevencije samoubojstva u adolescentnoj populaciji bila tema stručnog skupa pod nazivom ''Slušam te'' koji je održan 18. i 19. studenog 2016. u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad te Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska, uz podršku Škole za narodno zdravlje Andrija Štampar te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Stručni skup ''Slušam te'' je idejno i izvedbeno u potpunosti realiziran od strane članova CroMSIC-a, kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta ''Pogled u sebe''. Sam projekt ima za cilj podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, s naglaskom na promociju te destigmatizaciju. Projekt je pokrenut prošle godine, a do sada u sklopu mnogih svojih aktivnosti niže same uspjehe te izaziva pozitivne reakcije mnogih.

Simpozij je otvoren multidisciplinarnim okruglim stolom na temu Weltschmerz koji je pružio društveni i sociološki pogled na fenomen Svjetske boli te govorio o mogućem utjecaju medija i vršnjaka na povećanu učestalost suicida među mladima.

Program drugog dana započeo je interaktivnim radionicama u sklopu kojih su sudionici mogli sudjelovati u psihodrami, mindfulness tehnici meditacije, art terapiji, individualnoj psihoterapiji i drugim oblicima terapije te naučiti različite tehnike podrške i pristupa osobama sa emocionalnim problemom, kao i kako  pomoći samima sebi kada im je to potrebno.

O stručnom skupu pročitajte ovdje