clanak False

Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja - "Promocija mentalnog zdravlja i prevencija suicida“

10.10.2019.
Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja
 
„Promocija mentalnog zdravlja i prevencija suicida“
 
Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s Centrom za zdravlje mladih, Udrugom BoliMe i Savjetom mladih Grada Zagreba, organizira niz aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, predložena od strane Svjetske zdravstvene organizacije, usmjerena je na prevenciju samoubojstva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svakih 40 sekundi jedna osoba u svijetu počini samoubojstvo. Prevencija samoubojstava globalni je imperativ koji poziva na povećanu dostupnost primjerenog liječenja i praćenja osoba koje su pokušale samoubojstvo, kao i na moralno i odgovorno izvještavanje o samoubojstvima u medijima. Središnje događanje organizirano povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja upravo je usmjereno na partnerstvo s medijima u prevenciji samoubojstva.

Povodom toga, u utorak, 15. listopada s početkom u 13.00 sati održat će se okrugli stol na temu „Partnerstvo s medijima u prevenciji samoubojstva“ u kongresnoj dvorani Chilloutka, Ilica 15. Cilj okruglog stola je progovoriti o ulozi medija u izvještavanju o samoubojstvu i svih dionika koji mogu pridonijeti prevenciji samoubojstva.
 
Sudionici okruglog stola stručnjaci su s dugogodišnjim iskustvom u području mentalnog zdravlja mladih, profesori i predstavnici iz područja medijskog izvještavanja te predstavnici civilnog društva. Detaljnije informacije o okruglom stolu možete pronaći ovdje.

U nastavku možete pronaći raspored svih događanja koje se održavaju povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, a koja su organizirana u suradnji s pripadajućim institucijama i civilnim društvom.
 
PROGRAM DOGAĐANJA:
01.10. u 20.00 sati
Kunst teatar
„Pričamo – unplugged“
Razgovaraju Adrian Pezdirc i Hrvoje Handl
 
04.10. od 10.00 do 14.00 sati
Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a
Stručni skup „Osjećam“
 
 
07.10. u 10.00 sati
Centar za zdravlje mladih, Heinzelova 62a
 
Edukacija za učenike/ce
Škole za medicinske sestre Vrapče
 
 
09.10. u 11.00 sati
Gradska skupština Grada Zagreba, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5
 
Panel rasprava o mentalnom zdravlju mladih –
Što možemo napraviti na lokalnoj razini?
 
 
10.10. u 19:30 sati
Klub Sax, Palmotićeva ul. 22
 
„Depressiegala“ – Panel diskusija i
koncert za širenje svijesti o suicidu i depresiji
 
 
15.10. u 13.00 sati
Chilloutka, Ilica 15
 
Okrugli stol „Partnerstvo s medijima u prevenciji suicida“
povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja
 
 
 Program aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja ​

Aktualnosti/događanja