clanak False

Okrugli stol „Partnerstvo s medijima u prevenciji samoubojstva“ povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja

10.10.2019.
Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Centrom za zdravlje mladih i uz podršku Agencije za elektroničke medije organizira okrugli stol na temu „Partnerstvo s medijima u prevenciji samoubojstva“ povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Okrugli stol održat će se u utorak, 15. listopada 2019. u konferencijskoj dvorani Chilloutka, Ilica 15, s početkom u 13.00 sati.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, predložena od strane Svjetske zdravstvene organizacije, usmjerena je na prevenciju samoubojstva, stoga je cilj ovog okruglog stola progovoriti o ulozi medija u izvještavanju o samoubojstvu i svih dionika koji mogu pridonijeti prevenciji samoubojstva.

Samoubojstvo je ozbiljan društveni i javnozdravstveni problem te duboko intiman čin koji ostavlja snažne posljedice, prvenstveno na obitelji žrtve i njihove bližnje, a za što je odgovorno društvo u cjelini. Istraživanja pokazuju kako medijsko izvještavanje o samoubojstvima potiče nova samoubojstva, a najveći utjecaj ima na adolescente i mlade odrasle osobe, stoga je cilj ovog okruglog stola ukazati na važnost interdisciplinarne suradnje u prevenciji samoubojstva.

Jedna od poruka okruglog stola svakako je i važnost podizanja svijesti, ali na adekvatan način uz pružanje točnih i pouzdanih informacija. U suprotnome, davanje publiciteta samoubojstvu može stvoriti dojam da je ono normalno te navesti ranjivu osobu na izvršavanje suicida.

Sudionici okruglog stola koji će govoriti o navedenoj temi stručnjaci su s dugogodišnjim iskustvom u području mentalnog zdravlja mladih, profesori i predstavnici iz područja medijskog izvještavanja te predstavnici civilnog društva.
 
Sudionici okruglog stola:
dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med.
Gradski ured za zdravstvo
 
doc. dr. sc. Petrana Brečić, prim. dr. med.
Klinika za psihijatriju Vrapče
 
prim. Domagoj Štimac, dr. med.
Poliklinika za zaštitu djece i mladih
Grada Zagreba
 
prof. dr. sc. Gordana Vilović
Fakultet političkih znanosti
 
prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić
Filozofski fakultet
 
Katija Kušec
Agencija za elektroničke medije
 
Ivana Paradžiković
NOVA TV
 
Tin Pongrac
Udruga Životna linija
 
Uvod i moderira:
 
Ivana Portolan Pajić, dr. med.
Gradski ured za zdravstvo


Program

Aktualnosti/događanja