clanak False

Dan crvenih haljina 2019.

06.02.2020.

Dan crvenih haljina 20019.

„DAN CRVENIH HALJINA“, MALA DVORANA V. LISINSKOG
 
01.02.2019. - Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo i Grad Zagreb - Gradski ured za zdravstvo organizirali su po prvi puta u Hrvatskoj javnozdravstvenu akciju "Dan crvenih haljina", a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, dipl.polit.

Akcija „Dan crvenih haljina“  se dugi niz godina održava u Europi i SAD-u gdje je izazvala veliki interes i stručnjaka i javnosti jer se kroz nju progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, o teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara te o vrlo čestom zanemarivanju te bolesti kod ženske populacije.

Dr. sc. Vjekoslav Jeleč pozdravio je nazočne sudionike u ime pokrovitelja i organizatora prvog hrvatskog „Dana crvenih haljina“, g. Milana Bandića, Gradonačelnika Grada Zagreba. Ispred nazočnih uzvanika pozdravnim govorom obratili su se: doc.dr.sc. Ines Strenja - Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku  Hrvatskog Sabora, te ispred Organizatora prof.dr.sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan, predsjednica organizacijskog odbora i prof.dr.sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora.

Dr.sc. Vjekoslav Jeleč zahvalio se svim sudionicima što su svojim dolaskom podržali prvi hrvatski "Dan crvenih haljina", iznimno važno događanje kojim se želi podići svijest građana Zagreba ali i cijele Hrvatske o problematici moždanog udara kod žena.

Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara nego muškarci. Jedna od pet žena izložena je nastanku moždanog udara, za razliku jednog od šest muškaraca. Većina se rizičnih čimbenika povezanih s moždanim udarom češće pojavljuje u žena ili su povezani sa ženskim spolom. Radi toga je iznimno važno biti svjestan faktora rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara i njegovih posljedica. Iskustva su pokazala da žene imaju teže posljedice moždanog udara: ozbiljniji poremećaj kognitivnih funkcija, povećan rizik od depresije kao i veću vjerojatnost institucionalizacije.

Plemeniti je cilj ove opsežne akcije, osim podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti i na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Moždani udar je moguće spriječiti, moguće je postići dobar oporavak i povećati kvalitetu života oboljelih ako znamo činjenice o moždanom udaru: uzrok i simptome,  kako smanjiti rizik, te ako uz to postoji odgovarajuća kvalitetna zdravstvena skrb, njega i potpora kao i okruženje koje potiče zdravo ponašanje.
Samo zajedno, edukacijom i medicinskog osoblja i građana, promocijom i poticanjem javnozdravstvenih akcija i poruka, možemo pridonijeti smanjenju stope umrlih od moždanog udara, kao i stope invalidnosti kao posljedice moždanog udara.

Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ.spec.admin.urb. istaknula je kako se s ponosom može reći da Grad Zagreb, prepoznajući problematiku i opasnosti moždanog udara, uvijek sudjeluje u javnozdravstvenim  akcijama  kojima se ukazuje na prepoznavanje i prevenciju moždanog udara, a  i sam gradonačelnik, gospodin Milan Bandić, inicijator je osnivanja Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti koja je osnovana s ciljem dobrotvornog pomaganja u liječenju osobama oboljelih od cerebrovaskularnih bolesti. Osim toga, Grad Zagreb nesebično podržava inicijative civilnog društva koje su usmjerene prema rješavanju  problema s kojima se oboljeli susreću prilikom stvaranja novog života nakon moždanog udara.

I na kraju, dr.sc. Vjekoslav Jeleč posebno zahvaljuje i čestita zvijezdama ove večeri, krhkim ali hrabrim ženama koje su uspješno preboljele moždani udar i koje su nosile reviju crvenih haljina hrvatskih dizajnera.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana crvenih haljina, i zagrebačke fontane zasvijetlile su bojama javnozdravstveno - edukativne kampanje "Dan crvenih haljina".