clanak False

Održan 11. Hrvatski simpozij o dojenju "Omogućiti dojenje: podržati zaposlene roditelje"

29.09.2023.
Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, danas je na Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, u organizaciji Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom održan 11. Hrvatski simpozij o dojenju: „Omogućiti dojenje: podržati zaposlene roditelje“.

Ističući kako istraživanja nedvojbeno potvrđuju brojne prednosti prirodne prehrane, kako za dijete, tako i za majku koja doji svoje dijete te da majčino mlijeko osigurava uravnotežen odnos hranjivih i zaštitnih tvari potrebnih za optimalni rast i razvoj djeteta, a dojenje ima stimulativni učinak na razvoj imunološkog sustava djeteta, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović kazala je kako je dojenje osjetljivo zbivanje koje ponekad zahtjeva prilagodbu majke i djeteta te da iako većina majki želi dojiti svoje dijete, često nailaze na teškoće pri dojenju. Tom prigodom je naglasila kako je tada majkama potreban stručan i praktičan savjet i podrška te je zahvalila patronažnim sestrama, IBCLC savjetnicima za dojenje na svemu što činie za naše najmlađe sugrađane ali i trudnice, dojilje i roditelje.
 
Podijelivši svoje osobno, pozitivno iskustvo, kada je i sama svjedočila iznimno stručnoj i ljudskoj podršci patronažnih sestara, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović posebno je pozdravila sve stručnjake/kinje, promicatelje/ljice kulture dojenja: „Hvala vam na stalnom zagovaranju i  isticanju značaja majčinog mlijeka i dojenja, kako za majku tako i za dijete. Vaš poziv je upravo jedan od onih koji ima tako velike, pozitivne,  dalekosežne posljedice.“, kazala je pročelnica te podsjetila i na brojne kampanje, prije svega UNICEF-ove, koje su doprinijele isticanju značaja dojenja te dodala: „Ne mogu a da ne spomenem i prof. Josipa Grgurića koji nas je svojom nevjerojatnom energijom i znanjem u zagovaranju dojenja, rodilišta prijatelja djece zadužio da nastavimo još snažnije u ovoj misiji.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović kazala je kako će Grad Zagreb i dalje biti predano angažiran u stvaranju društvene klime u potpori kulture dojenja.

Predsjednica Koordinacijskog odbora Grada Zagreba za "Grad Zagreb - prijatelj dojenja", dr. sc. Mirela Šentija Knežević održala je izlaganje na temu Grad Zagreb - prijatelj dojenja, primjer dobre prakse. Tijekom izlaganja okupljenima je prikazala mnogobrojne aktivnosti koje Grad Zagreb, u kontinuitetu od donošenja prvog Programa promicanja i unapređenja dojenja u zajednici, provodi u zajednici, u svrhu promicanja dojenja, s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja djece.