clanak False

Održana javnozdravstvena akcija _ Pošalji uzorak, spriječi rak!

04.03.2023.
Iako grad Zagreb bilježi jedan od najvećih odaziva, cilj je u narednih pet godina odaziv povećati za najmanje 20 posto!
 
Zagreb, 04.03.2023. - Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva počelo je danas javnozdravstvenom akcijom na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Tom prigodom brojni su uzvanici istaknuli kako postoji puno mogućnosti da spriječimo obolijevanje od raka zahvaljujući ranom otkrivanju, ali i radom na prevenciji i smanjenju nezdravih životnih navika poput pušenja, loše prehrane, neaktivnosti i konzumiranja alkohola.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović posebno je istaknula da Grad Zagreb podupire javnozdravstveno preventivne programe i podržava aktivnosti koje za cilj imaju usvajanje zdravih stilova života te je naglasila kako je iznimno važno raditi na podizanju svjesnosti građana o raku debelog crijeva edukacijom i informiranjem. Pozvala je građane da vode brigu o svom zdravlju i da se redovito odazivaju na preventivne preglede.

Prof. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” također je istaknuo kako Grad Zagreb ima jedan od najvećih odaziva, gotovo 35%, no i dalje nisu zadovoljni i cijelo vrijeme rade na tome kako da povećaju isti.

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med., napomenula je kako je pacijent na prvom mjestu i cijeli sustav zdravstva je tu da pomogne i pruži podršku. Rak debelog crijeva izlječiv je u devet od deset slučajeva ako se na vrijeme otkrije pa iz Ministarstva zdravstva pozivaju građane da ne zanemaruju pozive i da se redovno odazivaju na preventivne preglede.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, dr. med. istaknuo je važnost Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, ali i drugih poput Nacionalnog preventivnog programa za otkrivanje raka dojke i raka vrata maternice, ali i novih programa za rano otkivanje melanoma i raka prostate. Dodao je da se radi na poboljšanjima, da programi budu jednostavniji i građanima pristupačniji, kako bi i odziv bio veći, čemu pomažu i javnozdravstvene akcije.

Ivana Brkić Biloš, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a napomenula je kako je rak debelog i završnog crijeva jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj, a najveći broj oboljelih dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju bolesti. Odaziv na program dosad je bio svega 25 posto. Među osobama koje su napravile kućni test na krv u stolici, pozitivan nalaz je imalo njih 3,3 posto te su upućeni na kolonoskopiju.

Predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva za ovaj skrining, prof. dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med. osvrnuo se na visoku smrtnost od raka debelog crijeva u Hrvatskoj te je upozorio na to da od ove vrste raka svaki dan oboli devet osoba, što je više, nego alarmantno.


Današnja javnozdravstvena akcija održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a organizirali su ju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom - Sekcijom za preventivnu aktivnost, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.