clanak False

Pilot projekt "Rana dijagnoza, lakša endometrioza"

13.10.2023.
Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-a i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, na sjednici održanoj 13. travnja 2023. godine prihvatilo je i podržalo provedbu pilot projekta ranog otkrivanja endometrioze pod nazivom "Rana dijagnoza, lakša endometrioza", predstavljen od strane Udruge žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10.

Cilj Projekta je povezivanje žena, istraživanje stavova i znanja stručnjaka o endometriozi te educiranje liječnika specijalista ginekologije na primarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite i specijalista anesteziologije na području grada Zagreba, dok je glavna svrha osvijestiti društvo, kako pacijentice, tako i stručni kadar, kako bi se smanjile godine potrebne da se endometrioza dijagnosticira te kako bi se pružila adekvatna zaštita ženama oboljelim od endometrioze. Kroz razne aktivnosti koje bi se provodile u svrhu realizacije navedenih ciljeva, Projekt bi obuhvatio žene oboljele od endometrioze, žene koje sumnjaju da su oboljele od endometrioze, specijaliste ginekologije na području grada Zagreba na primarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite, specijaliste anesteziologije na području grada Zagreba koji liječe bol uzrokovanu endometriozom na tercijarnoj razini zdravstvene zaštite, abdominalne kirurge, liječnike obiteljske medicine, psihoterapeute, nutricioniste, fizioterapeute te širu javnost.

Kao jedna od aktivnosti koja se provodi u sklopu Projekta je anketiranje ženske populacije. Anketa je izrađena od strane Udruge, Referentnog centra za endometriozu Ministarstva zdravstva i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a Etičko Povjerenstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dalo je pozitivno mišljenje vezano uz etičke aspekte provedbe istraživanja na temu provođenja pilot projekta ranog otkrivanja endometrioze pod nazivom "Rana dijagnoza, lakša endometrioza".

Pozivamo Vas da ispunite anonimnu anketu. Ispunjavanje ankete traje 12 minuta, odgovori su potpuno anonimni, a od Vas se neće tražiti osobni ili kontakt podatci koji Vas mogu identificirati.

Dobivene informacije koristit će se u svrhu podizanja svijesti, informiranja šire i stručne javnosti te kadra, kako bi se smanjile godine potrebne da se endometrioza dijagnosticira te kako bi se pružila adekvatna zaštita ženama oboljelim od endometrioze.

Anketa će se provodit do 27. listopada 2023., a dostupna je na ovoj poveznici 



Također, dodatna aktivnosti koja se provodi u sklopu Projekta je i održavanje stručnog simpozija pod nazivom „Rana dijagnoza, lakša endometrioza“. Stručni simpozij održat će se 11. studenog 2023. godine na lokaciji Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu od 9:00 do 16:00 sati.

Ovaj događaj organiziraju Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Udruga žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10, uz podršku Referentnog centra za endometriozu Ministarstva zdravstva, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), Hrvatskog društva za endometriozu te uz partnerstvo s Kliničkom bolnicom Sveti Duh.

Simpozij će biti usmjeren na educiranje liječnika specijalista ginekologije na primarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite i specijalista anesteziologije na području grada Zagreba kako bi se smanjile godine potrebne da se endometrioza dijagnosticira te kako bi se pružila adekvatna zaštita ženama oboljelim od endometrioze. Istaknuti stručnjaci s područja ginekologije, anesteziologije, abdominalne kirurgije, nutricionizma i fizioterapije sudionicima Simpozija prenijet će svoja znanja i iskustva iz prakse i tako sudionicima omogućiti da steknu nova znanja i vještine.

Stručni simpozij bit će bodovan od strane Hrvatske liječničke komore, a broj mjesta je ograničen.

Prijava na Simpozij dostupna je na ovoj poveznici