clanak False

Početna tiskovna konferencija projekta

02.10.2020.
Grad Zagreb, sa svojim suradničkim organizacijama, u fokus svojeg djelovanja stavlja aktivnosti pružanja podrške, osposobljavanja i poticanja zapošljavanja teže zapošljivih skupina. Pri tome već dugi niz godina posebno skrbimo za beskućnike kao jednu od najugroženijih skupina naših sugrađana. 

Iako ne kao nositelj, Grad Zagreb je spremno prihvatio ulogu partnera na projektu  „Novi početak – podrška beskućnicima za uključivanje u društvenu zajednicu“ kojemu je nositelj Udruga „Dom nade - udruga za pomoć beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama“. Osim Grada Zagreba, partner na projektu je i Udruga Milosrđe – Centar za beskućnike, dok je Caritas Šibenske biskupije pridruženi suradnik.

Udruga „Dom nade“ u lipnju 2018. godine prijavila je projekt „Novi početak – podrška beskućnicima za uključivanje u društvenu zajednicu“ na Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1“ u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, u sklopu Europskog socijalnog fonda, a koji je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Odlukom o financiranju od 13. ožujka 2020. godine Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao Posredničkog tijela razine 1, Projekt je odobren za financiranje u iznosu od 1.426.854,11 kuna (bespovratna sredstva).

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. s Posredničkim tijelima Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, Projekt je započeo s provedbom 01. srpnja 2020. godine te traje dvadeset i četiri mjeseca.

Ovim projektom djelovat će su u cilju podizanja kvalitete života i kompetencija za šezdeset beskućnika u Zagrebu i Karlovcu.

Specifični ciljevi projekta odnose se na povećanje kvalitete života beskućnika koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima/prenoćištima, povećanje zapošljivosti beskućnika te unapređenje njihovih mekih vještina, senzibiliziranje javnosti za potrebe beskućnika te jačanje kompetencija stručnjaka za rad s ciljnom skupinom.

Provedbom organiziranih dnevnih aktivnosti koje uključuju radionice s ciljem povećavanja zapošljivosti korisnika i radionice upravljanja osobnim financijama, informatičkog opismenjavanja te društvenog poduzetništva, izravno će se utjecati na socijalnu integraciju beskućnika i posebice na ekonomsko osamostaljenje.

Grad Zagreb sudjelovat će u projektu u ulozi organizatora aktivnosti promocije projekta i senzibiliziranja javnosti kroz organiziranje početne i završne konferencije te okruglog stola s ciljem senzibiliziranja javnosti za potrebe beskućnika te senzibiliziranja potencijalnih poslodavaca za probleme beskućnika što će rezultirati većim brojem zapošljavanja.

Projektne aktivnosti predstavljene su od strane predstavnika nositelja i partnera u projektu na početnoj tiskovnoj konferenciji Projekta koja je bila održana 30. rujna 2020. godine u prostoru Tribine Grada Zagreba.

Sama ideja za razvoj projekta „Novi početak – podrška beskućnicima za uključivanje u društvenu zajednicu“ nastala je nakon uspješne suradnje s udrugom Dom nade u provedbi projekta „ReStart – podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada“ u kojem je Grad Zagreb bio nositelj.

Projekt je bio financiran iz Europskog socijalnog fonda, Grad Zagreb ga je povodio od srpnja 2015. do rujna 2016. godine u partnerstvu sa Udrugom „RCCG Dom nade“, Socijalno-uslužnom zadrugom „Martinov plašt“ i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Studijskim centrom socijalnog rada.
 
U projektne aktivnosti je bilo uključeno 90 naših sugrađana beskućnika.
 
Ovi rezultati dokazuju da naši najugroženiji sugrađani žele izaći iz začaranog kruga siromaštva i ponovno biti aktivni članovi zajednice.
 
Na nama je da i dalje slušamo potrebe i razvijamo socijalnu politiku grada Zagreba u pravom smjeru - u smjeru aktivacije i zapošljavanja.