clanak False

Projekt Certificirana seljačka tržnica

13.02.2024.
Grad Zagreb u suradnji sa Zagrebačkim tržnicama uspješno provodi projekt Udruge hrvatskih tržnica (UHT) pod nazivom „Certificirana seljačka tržnica“ pri čemu se certifikat, odnosno Oznaka "PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA" dodjeljuje poljoprivrednim proizvođačima u skladu s odredbama Pravilnika o organizaciji i radu certificirane seljačke tržnice i uporabi Oznake. Projekt se provodi na razini cijele države radi očuvanja i poticanja domaće proizvodnje te tradicionalnog načina prodaje na tržnicama.
Oznaka „PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA“ zaštićena je oznaka u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i prvenstveno namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama: gradskim, općinskim ili u privatnom vlasništvu odnosno koncesiji i jamstvo je kupovine domaćeg proizvoda izravno od proizvođača čime se potiče razvoj malih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava.
Svrha dodjele oznake je poticanje razvoja izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina, podizanje konkurentnosti malih proizvođača, uspostava bolje komunikacije potrošača i proizvođača te promocija i prodaja hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina.  
Slika 1. Dodjela certifikata 2023. godine
Oznaka se dodjeljuje na godinu dana i može se ponovo tražiti svake naredne godine. Nakon prijave za certificiranje proizvođača koji ima prodajno mjesto na tržnici Grada Zagreba, slijedi kontrola gospodarstva, sukladno Pravilniku, čime se osigurava transparentnost i sljedivost proizvodnje i prodaje na tržnicama. Na temelju dostavljene dokumentacije i izvršenih terenskih obilazaka svih gospodarstava koja su podnijela zahtjev za certificiranje i obrade podataka u 2023. godini, pravo na certifikat je steklo 92 proizvođača. Svečana dodjela certifikata održana je 27.10.2023. na Tržnici Dolac.        
Slika 2.Certificirani proizvođači u okviru projekta  „Certificirana seljačka tržnica“ 2023. godine