clanak False

Projekt Zeleni krug

07.04.2022.
O projektu
Oznaka „Zeleni krug“ namijenjena je označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na području Republike Hrvatske iz sektora svježeg voća i povrća.
Projektni zadatak „Zelenog kruga“ je osmišljavanje i uspostava modela trženja i distribucije voća i povrća na području Grada Zagreba uz kontrolu kvalitete, porijekla, zbrinjavanje otpada i viškova upotrebljive hrane uz poštivanje agrookolišnih mjera kod proizvođača uz poseban naglasak na mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova prilikom proizvodnje i distribucije. Cilj nam je da u konačnici ovaj projekt zaživi sa što većim brojem proizvođača iz certificiranih sustava kvalitete kao što su ekološki proizvodi, proizvodi iz integrirane proizvodnje (npr. Dokazana kvaliteta, …) iz Zagreba i ostalih područja RH koji bi svoje voće i povrće distribuirali u gradu Zagrebu putem kratkih lanaca opskrbe, po određenim pravilima te radi interesa potrošača uz kontrolu kvalitete konačnog proizvoda uz stručnu i marketinšku podršku javnog sektora.
Za realizaciju projekta vrlo su bitne sljedeće aktivnosti: uspostava sustava kvalitete (ekološka proizvodi, proizvodi iz integrirane poljoprivredne proizvodnje,…), uspostava sljedivosti, uspostava distributivnih i prodajnih kanala, kontrola kvalitete.
Od potrebne dokumentacije izrađeni su:
      1. Modeli trženja i distribucije voća i povrća na području grada Zagreba uz kontrolu kvalitete,
          porijekla i zbrinjavanje otpada i viškova upotrebljive hrane,
      2. Grafičko rješenje za potrebe provedbe projekta „Zeleni krug“.
U tijeku je izrada Studije - Analiza tržišta s financijskim analizama i benchmark analizama, sufinancirano od Ministarstva poljoprivrede, izvođač – Agronomski fakultet u Zagrebu.