clanak False

2. sastanak Lokalne grupe dionika

15.11.2023.
U utorak, 14. studenog 2023. godine, u prostorima Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju SRČANA u Draškovićevoj 13, održan je 2. sastanak grupe lokalnih dionika projekta CARES - Remote Healthcare for Silver Europe. Na sastanku su sudjelovali predstavnici grupe lokalnih dionika iz zdravstvenih ustanova u vlasništvu Grada Zagreba i to: Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju SRČANA, Ustanove za zdravstvenu njegu u kući, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Doma zdravlja Zagreb – Centar, Doma zdravlja Zagreb – Istok, Doma zdravlja Zagreb – Zapad te članovi projektnog tima projekta CARES iz Grada Zagreba.

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr.sc. Mirela Šentija Knežević i ravnatelj Poliklinike SRČANA, prof.prim.dr. sc. Goran Krstačić dr.med., na početku sastanka su pozdravili sudionike i održali kratki uvodni govor, nakon čega su održane prezentacije o projektnim aktivnostima.

Voditeljica Projekta Marijana Prevendar, prof.soc. prezentirala je aktivnosti provedene u  1. semestru Projekta. U prvom semestru provedbe svi projektni partneri su dostavili „Policy Context Analysis (PCA)”  koja objašnjava razloge za stavljanje teme telemedicine i telenjege na dnevni red, partneri su odabrali po jedan primjer dobre prakse u području telemedicine i/ili telenjege, uspostavljena je službena web stranica Projekta CARES i održan je prvi Kick-off sastanak i studijski posjet.  Aktivnosti koje slijede u 2. Semestru su uspostavljanje baze primjera dobrih praksi dostupne svim partnerima, daljnja analiza praksi kroz više kriterija: teritorijalni kontekst, aspekt koji se odnosi na instrument politike i podrijetlo prakse. Planira se  2. sastanak koordinacijskog tima projekta online na kojem će sudjelovati lokalni dionici kako bi se razmatrali primjeri dobre prakse i zajednički radilo na metodologiji za procjenu koristi za  daljnje prenošenje.

Potom je  član Projektnog tima Šani Samardžić, dr.med. izvjestio o sudjelovanju na online sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva održanog 22. rujna 2023. na temu provođenja i implementacije projekta TELECORDIS, u sklopu programa NextGenerationEU te mogućnostima unapređenja telemedicine na način sukladan Projektu. Nastavno na tu temu ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju SRČANA, prof.prim.dr.sc. Goran Krstačić dr.med., održao je prezentaciju o projektu TELECORDIS u kojem Poliklinika sudjeluje kao dionik.
Saša Radić, radna terapeutkinju iz  Ustanove za zdravstvenu njegu u kući, održala je prezentaciju pod nazivom „Future Proofing Health Care Services Through Telecare” koju će održati na 2. sastanku projektnih partnera od 20.-22. studenog 2023. godine, u Francuskoj u Bordeauxu u organizaciji projektnog partnera Gérontopôle Nouvelle-Aquitaine.

Nakon održanih prezentacija, sudionici sastanka, članovi grupe lokalnih dionika i članovi tima projekta CARES - Remote Healthcare for Silver Europe iz Grada Zagreba, razgovarali su o trenutnim primjerima dobre prakse kao i idejama za razvoj budućih primjera dobre prakse u razvoju telemedicine i telenjege te važnosti promocije i vidljivosti projekta s ciljem podizanja svijesti ciljnih grupa projekta i opće javnosti o ciljevima i rezultatima projektnih aktivnosti.