clanak False

GOLF TURNIR U MAKSIMIRU

02.03.2010.

Jeste li za partiju golfa u Maksimiru? 

Pa, kaj se u Maksimiru igra golf?

Otkad to? Od 1931., ako niste znali!

Te je godine, naime, osnovan golf-klub Zagreb, prvi u Kraljevini Jugoslaviji, a 12. lipnja 1931. u Maksimiru je organiziran prvi golf-turnir. Turniru je prisustvovala i njeno veličanstvo kraljica Marija, pokroviteljica turnira.

Na prvom turniru golfa u Maksimiru sudjelovalo je šest parova, uglavnom strani diplomati i predstavnici koji prema statističkim podacima (gradonačelnik Srkulj je upravo osnovao prvi Statistički ured), – žive u 9510 prizemnica, 2416 jednokatnica, 1044 dvokatnica i 696 trokatnica i višekatnica. Otvorena je tramvajska pruga preko Ribnjaka i Medveščaka, koja je zamijenila staru prugu za Mirogoj preko Bakačeve i Nove Vesi. Na Jelačićevu trgu nema više stare Zakladne bolnice, koja je netom srušena. Unatoč svjetskoj gospodarskoj i financijskoj krizi, tih godina u Zagrebu se gradi, napredak je vidljiv na svakom koraku. Grade se podvožnjaci na Savskoj i Selskoj, a upravo je dovršena klaonica u Heinzelovoj, koja uz novu tržnicu na Dolcu (otvorena godinu dana prije) predstavlja najmoderniju ustanovu te vrste u Evropi.

Iste 1931. Miroslav Krleža u novinskom intervjuu objašnjava zašto je odbio biti članom Pen-kluba, objavljuje knjigu pjesama, u Savremeniku tiska prva dva čina "Lede", muči ga išijias, pa odlazi u Stubake, odakle se javlja prijatelju Augustu Cesarcu, s drugim prijateljem Petrom Dobrovićem, slikarom, koji se upravo vratio iz Pariza, provodi jednu pijanu noć uz maksimirsko jezero...

Poslije turnira, koji je priređen samo kao atrakcija i svečanost u povodu osnivanja golf-kluba, u srpnju 1931. u Maksimiru je odigrana prva ekshibicijska utakmica između dvojice najiskusnijih igrača – trenera i tajnika golf-kluba Zagreb Gilberta Treachera i Kendala H. Fielda. Ta je utakmica imala cilj da se članovi kluba i zainteresirani Zagrepčani, koji su se i ovaj put u velikom broju okupili ispred Vidikovca, upoznaju s načinom igre i pravilima. Klupski kapetan Aleksandar UImansky publici je objašnjavao i komentirao svaki potez igrača.

Iduće godine počinje prvenstvo Jugoslavije u golfu. Strani igrači prenose iskustvo na domaće, koji počinju bilježiti i prve uspjehe. Najveći uspjeh jednoga domaćeg igrača zabilježen je na prvenstvu u listopadu 1934., kad je Zagrepčanin dr. Strižić pobijedio najboljega klupskog igrača stranca K. H. Fielda. Konačni rezultat toga prvenstva u golfu nije poznat, jer zagrebačke novine nisu imale prostora za golf, budući da su bile poplavljene izvještajima iz Marseillea o atentatu na kralja Aleksandra.

Tim je prvenstvom, koje je trajalo od 2. do 7. listopada 1934., ujedno i zaključena kratkotrajna povijest golfa u predratnom Zagrebu, a naš se prvi golf-klub Zagreb kratko nakon toga ugasio, jer uprava nije imala novca za plaćanja najamnine Šumarskom fakultetu, koji je bio vlasnik Parka Maksimir.


ZAGrebus by Imejlčec