clanak False

Izgradnja Spomenika žrtvama holokausta

07.12.2020.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je sa suradnicima obišao gradilište budućeg  Spomenika žrtvama holokausta na Trgu kralja Tomislava. 

Zagrebačkoj skupštini  sam u proljeće 2019. predložio izgradnju spomenika žrtvama holokusta s posebnim pijetetom prema Židovima stradalim u Nezavisnoj Državi  Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik. Točno na ovome mjestu u kolovozu  1942. deportirano je  800 zagrebačkih Židova u Auschwitz. Nadam se da ćemo radove završiti do 22. travnja sljedeće godine, do dana kada  obilježavamo  Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i proboj zatvorenika s jasenovačkog groblja, kazao je gradonačelnik pa je dodao da je izgradnja ovog spomenika gesta uljudbe i iskaz moralnog duha Zagreba i Hrvatske prema sugrađanima stradalim ne samo tijekom holokausta nego i za Nezavisne Države Hrvatske. 

 Autor spomenika kipar Dalibor Stošić je istaknuo je da će spomenik biti od betonskog postamenta i čeličnog spomenika u 10-ak metara dugoj, 7 metara visokoj i 2, 20 metara širokoj kompoziciji.  

Za uređenje okoliša zadužen je Krešimir Rogina iz ureda Penezić i Rogina arhitekti koji je izjavio da će uređenje prostora slijediti ideju spomenika kao fokusa cjeline. Zadržali smo samo dio parkirnog prostora ispred zgrade Pošte jer je nužan za funkcioniranje te ustanove, dok će se ostala ploha asfaltirati, naglasio je Rogina pa je dodao da će se u postojeće stanje uklopiti i lokomotiva koja stoji okomito od budućeg spomenika. 
 

Gradske vijesti - 2020.