clanak False

Listopad 2006.

19.04.2017.

 
31. listopada,

22. sjednica GSV-a / Sanacija vodoopskrbne mreže - prioritet

Na 22. sjednici članovi Gospodarskoga–socijalnog vijeća raspravljali su o prijedlogu sanacije vodoopskrbne mreže kao prioritetne investicije u Gradu Zagrebu, a koji je predstavio Jadranko Robić iz GKG-a, podružnice Vodoopskrba i odvodnja. Na sjednici je naglašeno kako je voda u gradu Zagrebu zadovoljavajuće kvalitete i ima je dovoljno, treba je očuvati, a glavni cilj je smanjiti gubitke vode na manje od 18%. (veća fotografija)


 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

30. listopada, Smotra zimske službe


Iako zasad još ni ne pomišljamo na snijeg, Zimska služba je u stanju pripravnosti. Čulo se to 30. listopada na redovitoj smotri Zimske službe, održanoj dva dana prije njena službena početka s radom, a koji će potrajati do 31. ožujka. Zimska služba raspolaže s 13 baza i ukupno 216 vozila, od kojih je 156 ralica, 30 traktora i 30 specijalnih vozila. Za ovu zimu već je sad uskladišteno 12,5 tona soli i četiri tone sipine, a prema potrebi, nabavljat će se dodatne količine.

Zimski je vozni park u društvu sa suradnicima pregledao zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić, a nešto kasnije, ekipe čiji rad redovito prati pozdravio je i gradonačelnik Milan Bandić.


 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)
29. listopada - Pušten u promet viadukt Sava-Odra


Gradonačelnik Milan Bandić pustio je, 29. listopada, u redoviti promet sanirani viadukt Sava-Odra na Jadranskoj aveniji. Obnovljena je infrastruktura viadukta, postavljena nova hidroizolacija, kompletno zamijenjen asfaltni zastor, te pješački nogostup. Sanacija je započela 10. srpnja a radovi vrijedni 16 milijuna kuna, završeni su dva i pol tjedna prije roka.(veća fotografija)

(veća fotografija)
Od 28. listopada u prometu i stari Jankomirski most


U nazočnosti najbližih suradnika, gradonačelnik Milan Bandić pustio je u promet stari Jankomirski most u rekonstrukciju kojega je grad investirao oko 31 milijun kuna.


(veća fotografija)

(veća fotografija)
25. listopada - 41. niskopodni tramvaj


Od srijede, 25. listopada, na liniji broj 12 prometuje novi, 41. po redu niskopodni tramvaj. Kao i u prethodnima tako su i u ovom tramvaju prvi putnici bili gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici.(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

22. listopada - U prometu Paromlinska i ZET-ov terminal kod pothodnika


Nakon 42 dana koliko je trajala temeljita obnova, gradonačelnik Milan Bandić pustio u promet Paromlinsku ulicu i autobusni terminal ZET-a na Glavnom kolodvoru kojim svakodnevno cirkulira i do 150 tisuća građana.

Radovi vrijedni oko sedam milijuna kuna obuhvatili su sanaciju betonskog kolnika, obnovu komunalne infrastrukture, prometna rješenja za stajališta autobusa, taxi vozila, dostave i promet pješaka te prilaza za invalide.Gradonačelnik je ujedno i najavio i rješavanje pitanja cjelokupnog Paromlina koji će se početi realizirati i u sklopu selidbe Gredelj “u Vukomerec, a novi izgled tog dijela grada bit će nastavak Zagrebačke potkove.


 


(primanje u Dvercu - povećaj)

(sastanak u Poglavarstvu - povećaj)

Od 19. do 21. listopada - Izaslanstvo Kyota u Zagrebu


Izaslanstvo grada Kyota predvođeno zamjenikom gradonačelnika Shinji Moriom boravilo je u Zagrebu od 19. do 21. listopada, a u povodu obilježavanja 25. obljetnice potpisivanja Svečane izjave o uspostavljanju prijateljske suradnje dvaju gradova.

U ime grada Zagreba primio ih je zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić, najprije na radnom sastanku u Gradskom poglavarstvu, a potom i u palači Dverce gdje je uz izaslanstvo Kyota i uzvanike iz života Grada prisustvovao i veleposlanik Japana u RH Tetsuhisa Shirakawa.(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)


20. listopada

Zamjenik gradonačelnika pustio u promet gornjogradske ulice

Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić, pustio je u promet obnovljene gornjogradske ulice - Visoku, Demeterovu, Lisinskog, Mletačku i Basaričekovu. U sklopu tromjesečnih radova, a u koje je utrošeno 17,5 milijuna kuna u u Visokoj, Demetrovoj i Ul Vatroslava Lisinskog postavljene su kamene ploče, a Mletačka i Basaričekova pokrivene su novim asfaltom. U Visokoj su, među ostalim, rekonstruirane vodovodne, kanalizacijske, plinovodne i elektroinstalacije, a nova je i plinska rasvjeta.

Riječ je o 1. fazi radova, a prema najavi zamjenika Jelušića, slijedi daljnja obnova Gornjega grada koja bi trebala biti dovršena do 2008.Od 18. listopada

Isplata pomoći za opremu novorođenog djeteta

Prema obavijesti iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, danas, 18. lipnja, započela je isplata pomoći Grada Zagreba za opremu novorođenog djeteta.

Navedenu pomoć primit će korisnici prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta koji su to pravo ostvarili od 1. do 30. rujna 2006.

1. ožujka 2006. ukinuta je Odluka o dječjem dodatku, a stupila je na snagu Odluka o pomoći za opremu novorođenog djeteta.

Rok za podnošenje zahtjeva za nove korisnike prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta.

Informacije o pravu na pomoć za opremu novorođenog djeteta možete naći ovdje.
Od 15. do 22. listopada

Izaslanstvo Zagreba u Pekingu i Šangaju

Na poziv gradonačelnika Pekinga i Šangaja, izaslanstvo Zagreba predvođeno Milanom Bandićem, otputovalo je 15. listopada u posjet Pekingu kao glavnome gradu najmnogoljudnije zemlje i Šangaju, gradu s kojim prijateljstvo datira još od 1980.

Prema protokolu predviđeni su susreti s gradonačelnikom Pekinga Wang Qishanom, glavnim tajnikom KPK Pekinga i članom politbiroa CK KPK. U Šangaju će se delegacija Zagreba sastati s gradskim rukovodstvom i vladom Pudong novog područja (središnji gradski distrikt), kao i s predstavnicima šangajskog Kongresa.

Osim gradonačelnika i njegove supruge Vesne, u NR Kinu putuje predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac sa suprugom Miroslavom Šaferom, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodnu suradnju Neven Mimica, zastupnica u Hrvatskom saboru i u Gradskoj skupštini, te tajnica Gradskog odbora SDP-a Jelena Pavičić Vukičević, član Gradskog poglavarstva Dušan Ljuština, zastupnik u Gradskoj skupštini Dragutin Šurbek i voditelj Odsjeka za međugradsku i međunarodnu suradnju i EU integracije Adrian Majher. (veća fotografija)

Priopćenja iz Pekinga i Šangaja pogledajte ovdje.(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)


15. listopada

Dani dječjih vrtića

U organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport 15. listopada na jezeru Bundek obilježena je 10. obljetnica „Dana dječjih vrtića Grada Zagreba“.
Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Milan Bandić, a na jezeru Bundek okupilo se oko tisuću djece iz 45 zagrebačkih vrtića koji su se nadmetali pjesmom, plesom i sportskim vještinama.


 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

14. listopada, otvoren Spomen park i Zid boli na MirogojuU nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika RH Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata i članova obitelji stradalih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika Domovinskog rata, 14. listopada, na Mirogoju je otvoren Spomen park sa spomenikom Glas hrvatske žrtve – Zid boli.

Kako se čulo, inicijativu za trajno zbrinjavanje opeka koje su izvorno činile Zid boli na Selskoj cesti, dale su udruge iz Domovinskog rata, a s ci ljem dostojanstvenog i trajnog očuvanja vrijednosti i značenja Glasa hrvatske žrtve – Zida boli, Grad Zagreb je, u suglasju s udrugama, preuzeo poslove oko premještaja opeka na prostorno-kulturno-povijesnu lokaciju groblja Mirogoj.

Spomen park sa spomenikom djela akademskog kipara Dušana Džamonje „Portali“ bit će mjesto za protokolarne posjete i polaganje vijenaca i mjesto trajnog sjećanja svih građana na žrtve iz Domovinskog rata.

 


TUNEL KROZ MEDVEDNICU / SJEVERNA TANGENTA


13. listopada u prepunoj dvorani Tribine Grada predstavljene studije izvodljivosti i opravdanosti dva strateška projekta: tunela kroz Medvednicu i tzv. Sjeverne (zelene) tangente. Slijedi široka javna rasprava, okrugli stolovi, radionice i predstavljanje novih projekata: mostovi, sustav javnog prometa i podizanje željezničke pruge kroz grad. Detaljnije: 
tunel    tangenta.

(upute za otvaranje dokumenta tangenta)

Prijedloge i primjedbe možete slati na mail: strategija@zagreb.hr

 

 
Od 12. listopada Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec listopad 2006., započinje preko Hrvatske pošte u četvrtak, 12. listopada 2006.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 31. listopada 2006.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 31. listopada 2006. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1.(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)


12. listopada, gradonačelnk pustio u promet 40. niskopodni tramvaj koji će voziti linijom broj 12. Dan ranije, iz Remize u Ozaljskoj, gradonačelnik se s najbližim suradnicima vozio do Trga bana Jelačića i u novoj niskopodnoj jedanaestici, 39. tramvaju od ukupo 70 koliko će ih sljedeće godine prometovati zagrebačkim tračnicama.(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

11. listopada - Počelo biološko pročišćavanje zagrebačkih otpadnih voda


U društvu s ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i bivšom gradonačelnicom Marinom Matulović Dropulić, gradonačelnik Milan Bandić pustio je u pogon biološki dio zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Kako se čulo, na lokaciji u Resniku gdje se gradi CUPOVZ, već se godinu dana mehanički pročišćava otpadna voda, a sada se obrađuje i biološki, pa je stupanj čistoće otpadnih voda dosegao 90%. Biološko pročišćavanje u potpunosti će biti u funkciji u drugoj polovici 2007.

(iz ZOV-a: o projektu / fotogalerija

 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

11. listopada, u Poglavarstvu potpisan Ugovor o izgradnji javne podzemne garaže TUŠKANAC / Izgradnja počinje sutra / rok 14 mjeseci/ vrijednost radova 46 milijuna kuna
(privremena regulacija prometa)


 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

9. listopada, Zagrebački model stanogradnje počeo u Sesvetama


Brujanje bagera i polaganje kamena temeljca označilo je 9. listopada početak provođenja Zagrebačkog modela stanogradnje, a u sklopu kojega bi do kraja 2008. u Sesvetama, na prostoru bivše farme Sljeme, trebalo niknuti novo naselje Sopnica - Jelkovec. Prema najavi gradonačelnika Milana Bandića, inicijatora projekta, osim potrebne infrastrukture gradit će se 2.733 stana u 53 stambene i stambeno - poslovne građevine, a naselje će imati sve prateće sadržaje kao što su trgovački centri, osnovna i srednja škola sa sportskim terenima, dva dječja vrtića, crkva, tržnica, kulturni centar, ambulanta i knjižnica.


Stanovi za prodaju / socijalni stanovi / stanovi za najamZagrebački model stanogradnje, rekao je gradonačelnik u prigodi polaganja kamena temeljca, sastoji se od tri stupa, odnosno, od tri kategorije stanova: stanova za prodaju, socijalnih stanova i stanova za najam. Pritom će stanovi za prodaju imati najnižu prodajnu cijenu na tržištu (1280 eura po m2), a kupovat će se po izuzetno povoljnim uvjetima. Svi koji će to željeti moći će podići kredit kod Zagrebačke, Privredne i Hrvatske poštanske banke i to bez depozita, bez jamaca i s nižom kamatom od uobičajene za stambene kredite. Zagrepčani će, ako to budu željeli, kredit realizirati i u nekoj drugoj banci.

U naselju Sopnica - Jelkovec sagradit će se oko 900 socijalnih stanova, a koji će se financirati iz cijene stanova u u prodaji. Dodjeljivat će se prema socijalnim kriterijima, uz subvencioniranu stanarinu, najgroženijim obiteljima i pojedincima čime, rečeno je, zagrebački model stanogradnje postaje i najsocijalnijim modelom stanogradnje.

Treći stup Zagrebačkog modela stanogradnje čine stanovi za najam. I oni će se financirati iz cijene stanova za prodaju i bit će, kao i socijalni stanovi, u vlasništvu Grada. Koliko će ih biti u okviru ukupnog broja stanova još će se definirati, ali se zna da će stanarina biti niža i socijalnija od one koja sada dominira na zagrebačkom tržištu.

Nositelj projekta je zagrebački holding, a investicija iznosi oko 1,4 milijarde kuna.


 


(veća fotografija)

(veća fotografija)
 
(veća fotografija)

U nedjelju, 8. listopada, u nazočnosti brojnih građana Novog Zagreba, gradonačelnik pustio u promet obnovljene dijelove Sarajevske i Vatikanske ulice

 


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)


Od 7. listopada u prometu sjeverni kolni nadvožnjak na Aleji Bologne


5. i 6. listopada u Sarajevu, 10. konferencija Unije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe

 

U Sarajevu se 5. i 6. listopada 2006., održava 10. konferencija Unije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe, s glavnom temom: Funkcionalne matrice glavnih europskih gradova – razmjena iskustava. Na konferenciji sudjeluju glavni gradovi zemalja srednje i jugoistočne Europe: Atena, Beograd, Budimpešta, Ljubljana, Podgorica, Sarajevo, Skopje, Tirana, Beč i Zagreb.

Grad Zagreb na Konferenciji predstavlja zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić koji je danas prezentirao organizaciju i funkcioniranje Zagreba, ustrojstvo gradske uprave, način financiranja, gospodarska kretanja, neke prostorno planske dokumente i gradske strateške projekte. Zamjenik gradonačelnika posebno se osvrnuo na odnos prema građanima i udrugama građana, nacionalnim manjinama te na međugradsku i međunarodnu suradnju.

Predstavnici gradova sudionika Konferenciije danas su potpisali Deklaraciju o principima organizacije glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe.


 


6. listopada, u povodu Dana neovisnosti

Izaslanstvo Grada položilo vijence

U povodu Dana neovisnosti, gradonačelnik Milan Bandić, njegova zamjenica Ljiljana Kuhta Jeličić i predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac položili su vijence kod Križa u Aleji branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika FranjeTuđmana i na Krematoriju.
(veća fotografija)(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)

 

5. listopada - Otvoren novi dječji vrtić na Gornjem gradu


Objekt u Matoševoj 7, sagrađen u 18. stoljeću kao kuća za stanovanje, potpuno je obnovljen i od danas njegovi su novi stanari djeca DV Tatjane Marinić.
Otvarajući, u društvu gospođe Milke Mesić, novi gornjogradski vrtić, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je konačno realiziran ovaj projekt, a zadovoljan je i uređenjem zgrade i očuvanjem njenog izvornog izgleda.
Naime, radi se o zaštićenom objektu, spomeniku prve kategorije, koji je bio u ruševnom stanju, pa je rekonstrukcija bila kompleksna -morao je biti djelomično srušen kako bi se zatim sagradio faksimil uz sanaciju zadržanih originalnih dijelova.
Vrtić će koristiti osamdesetak djece u četiri odgojne skupine, a investicija je vrijedna 4,5 milijuna kuna.Od 2. do 4. listopada, Dani Zagreba u Podgorici (priopćenja)


(veća fotografija)

(veća fotografija)

4. listopada - Predsjednik Vlade i gradonačelnik Zagreba obišli gradilište Muzeja suvremene umjetnosti


Predsjednik Vlade Ivo Sanader, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar kulture Božo Biškupić i njihovi suradnici obišli su danas gradilište novoga Muzeja suvremene umjetnosti, gradnju kojeg Država i Grad Zagreb financiraju zajednički.

Nakon kraćeg obilaska gradilišta premijer Sanader i gradonačelnik Bandić složili su se u ocjeni da se radi o iznimno važnom projektu te da vjeruju da će radovi teći prema predviđenim rokovima, a, ako bude kakvih problema, Grad i Država će pomoći. Najavljeno je, također, da će se nakon završetka Muzeja graditi glazbena akademija koju će također zajednički financirati. Gradonačelnik je naglasio da se sliedećeg tjedna očekuje i lokacijska dozvola za Muzičku akademiju.

Za budući muzej, površine 15 tisuća kvadratnih metara Grad i Država izdvojit će 320 milijuna kuna. Do kraja ove godine objekt bi trebao biti završen, a do kraja rujna sljedeće godine potpuno opremjen, te uređeni okoliš i infrastruktura.(veća fotografija)

(veća fotografija)
3. listopada – U povodu Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik primio zagrebačke osnovnoškolce


Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 3. listopada, u povodu Međunarodnog dana djeteta, predstavnike učenika zagrebačkih osnovnih škola, Društva naša djeca Maksimir, te predstavnike Središnjega koordinacijskog odbora Akcije gradovi i općine prijatelji djece.
Školarci su gradonačelniku zahvalili za dosad učinjenome na poboljšanju uvjeta školovanja, a upoznali su ga i s dodatnim potrebama uređivanja škola, gradnje sportskih dvorana i igrališta u Naselju Blage Zadra.
Gradonačelnik je obećao da će Grad učiniti što je najviše moguće, a rekao je i da se nada da će Grad Zagreb dobiti titulu Grada prijatelja djece možda već sljedeće godine.(veća fotografija)

(veća fotografija)
2. listopada - Za promet otvorena Ulica Ljudevita Posavskog


Večeras, 2. listopada, u 21,00 sat, u prisutnosti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i suradnika, predstavnika vijeća gradskih četvrti i izvođača radova za promet je otvorena Ulica Ljudevita Posavskog. Osim novog asfalta, na kolniku dugom 1800 metara stanovnici su dobili i dio novih instalacija - tamo gdje je bila potrebna obnova ili je bilo nužno njihovo izmještanje. Zamijenjeni su i stupovi javne rasvjete, a riješen je i problem oborinskih voda. Obnova ulice koja je praktično dobila treću traku ( za lijeva skretanja) iskorištena je i za njenu pripremu za potrebe obližnjega gradilišta na kojem bi uskoro trebala započeti gradnja stanova iz "zagrebačkog modela stanogradnje". Naglasivši da će Sesvete uskoro postati najveće zagrebačko gradilište gradonačelnik je posebno istaknuo i to da sve novouređene ulice, pa tako i ova, dobivaju biciklističke staze i uređene pješačke hodnike, a taj je dio posla već u tijeku. Ukupna cijena svih radova, započetih potkraj srpnja, iznosi oko 14,5 milijuna kuna.


Od 2. do 4. listopada, Dani Zagreba u Podgorici (priopćenja)

 2. listopada – Otvorena kapelica na Bundeku


(veća fotografija)

(veća fotografija)

(veća fotografija)
Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je, 2. listopada, kapelicu Sv. Anđela na jezeru Bundek koju je,u nazočnosti brojnih Zagrepčana, posvetio msgr. Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački.