clanak False

Svibanj 2006.

19.04.2017.

 

 

 31. svibnja DAN GRADA ZAGREBA

ČESTITKA GRADONAČELNIKA

GOVOR GRADONAČELNIKA na svečanoj sjednici u Starogradskoj vijećnici

 


Procesija u povodu Majke božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba
Koncert Izraelske filharmonije pod ravnanjem maestra Zubina Mehte

 

Svečana sjednica Gradske skupštine i Poglavarstva / dodijeljene Nagrade Grada Zagreba30. svibnja, Bundek

41. Floraart otvorio preuređeni Bundek za građane

 


Na kišnim kapima okupanom jezeru Bundek predsjednik Stipe Mesić i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić otvorili su 41. međunarodnu izložbu cvijeća Floraart 2006.

Ovogodišnji Floraart, do 4. lipnja, predstvalja se na cca 30 ha površine Bundeka čitavim nizom sadržaja - izložbenim, zabavnim i prodajnim.30. svibnja, u povodu Dana Grada Zagreba

Medalja Grada Zagreba izraelskom dirigentu Zubinu Mehti

Dan uoči konceta Izraelske filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a u povodu 200. obljetnice Židovske općine u Zagrebu i Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić uručio je Medalju Grada Zagreba istaknutom dirigentu i violinistu Zubinu Mehti, koji će ravnati sutrašnjim koncertom.

Dodjela Medalje maestru Mehti, koji iza sebe ima bogatu i impozantnu biografiju, potvrda je suradnje Grada Zagreba s velikim imenima umjetnosti.

 30. svibnja

Na zagrebačkim prometnicama 24. niskopodni tramvaj

Na liniji broj 11, od 30. lipnja prometuje 24. od 70 niskopodnih tramvaja koliko će ih u konačnici biti u Zagrebu. Kao i u prethodnih 23, prvi jutarnji putnici u novom tramvaju bili su gradonačelnik i njegovi suradnici.U povodu dana Grada Zagreba ulaz na vanjske bazene Sportskog parka Mladost, Jarunska ul. 5, 31. svibnja 2006. u terminima za građanstvo bit će slobodan.

Dodajmo tome kako Društvo za upravljanje športskim objektima „Mladost“ d.o.o. 27.05. 2006. otvara ljetnu sezonu kupanja za građane na otvorenim bazenima u Sportskom parku Mladost.

radno vrijeme:
- radni dan 12.30 - 18.00 sati
- vikend 10.00 - 19.00 sati26. svibnja, Fakultet strojarstva i brodogradnje


Odličja najboljim mladim inovatorima

Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić uručio je najuspješnijim sudionicima 6. izložbe inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata INOVA – MLADI 2006. zlatne, srebrne i brončane medalje te pehare za predstavljene radove.26. svibnja

Nove prostorije Kluba Hrvatske bratske zajednice

Gradonačelnik Milan Bandić, kao član Hrvatske bratske zajednice, svečano je otvorio prostorije Kluba Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu.

U novim prostorijama Kluba HBZ-a, smještenim u Draškovićevoj 60, trenutačno je otvorena prodajna izložba hrvatskih naivaca, članova Hrvatske bratske zajednice.od 25. svibnja

Hrvatski film u Beču

U Bečkom Filmcasinu, projekcijom filma Što je muškarac bez brkova na kojoj je sudjelovao i sam redatelj Hrvoje Hribar, otvoren je festival Hrvatski film u Beču.

Festival je svečano otvorio Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

U 10 dana, koliko će Festival trajati, bit će prikazana 43 cjelovečernja, dokumentarna i animirana filma, otvorena izložba Hrvatski filmski plakat u prostorima Gradišćansko hrvatskog centra, a održat će se i tribina Suvremeni hrvatski film te koncert Tamare Obrovac.24. svibnja

Dan zagrebačkih maturanata


Maturanti zagrebačkih srednjih škola ludovanje su započeli točno u podne na Trgu bana Jelačića, a završili na Jarunu gdje je koncertni program trajao do 22 sata.

Veselu povorku maturanata zagrebačkim je ulicama poveo gradonačelnik Milan Bandić.

24. svibnja

Svečana sjednica posvećena Nikoli Tesli

U povodu obilježavanja godine Nikole Tesle u Staroj gradskoj vijećnici održana je Svečena sjednica Gradske skupštine i Gradskog poglavarstva Grada Zagreba.


Naime, upravo je tog datuma, 24. svibnja daleke 1892., na poziv tadašnjega gradonačelnika Zagreba Milana Amruša Nikola Tesla boravio u Zagrebu ne bi li s gradskim čelnicima razgovarao o mogućnostima uvođenja električne rasvjete u Zagrebu.

Zanimljivo je da ovu Teslinu viziju tadašnja gradska skupština nije prihvatila.

 

24.svibnja

Potpisivanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske Anita Car i predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar potpisali su Kolektivni ugovor za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba.

Novim kolektivnim ugovorom, prihvaćenim 18. svibnja 2006. na 67. sjednici Gradskog poglavarstva, među ostalim, od 1. siječnja 2007. povećana je bruto osnovica za izračun osnovne mjesečne plaće sa 2.721,00 na 3.000,00 kuna.
23. sviibnja

Novi javni zahod u Cesarčevoj

Relja Bašić i predstavnica udruge tjelesnih invalida grada Zagreba rezanjem vrpce svečano su otvorili novosagrađeni javni zahod u Cesarčevoj ulici.

Ovaj novi objekt, osim uobičajenih sadržaja, sadržava wc za invalide i osobe smanjene pokretljivosti s pristupnom rampom te prostoriju za prematanje beba.

Radovi na izgradnji zahoda započeli su 19. listopada 2005., a ukupna investicija iznosi oko 5.000.000,00 kuna s PDV-om.22. svibnja

U prometu 23. niskopodni tramvaj

Sa Remize u Ozaljskoj danas je u promet pušten 23. niskopodni tramvaj koji će prometovati na liniji broj 12.
20. svibnja, Cvjetni trg

Akcija informiranja o hepatitisu C

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu zaštitu i branitelje, Zavod za javno zdravstvo i Hrvatska udruga oboljelih od hepatitisa Hepatos započeli su tridesetodnevnu informativnu kampanju o hepatitisu C i akciju besplatnog testiranja na tu bolest.

Organizatori su, 20. svibnja, postavili štand na Cvjetnom trgu s edukativnim materijalima o hepatitisu C koji je, među ostalima, posjetio i gradonačelnik Milan Bandić.


20. svibnja - otvoreni Dani grada Zagreba

Simboličnim povlačenjem prvog poteza kista na kvartovskoj razglednici gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić otvorio je Dane grada Zagreba.

Dani grada Zagreba ove će godine, od 20. do 31. svibnja, okupiti više od četrdesetak gradskih ustanova, udruga i društva na ostvarivanju raznovrsnih programa kulture, zabave i športa – manifestacija, izložbi, koncerata, natjecanja te događanja u gradskim četvrtima.

Otvorenjem Dana grada Zagreba na Zrinjevcu je započela likovna radionica Kvartovska razglednica,u sklopu koje će likovne grupe zagrebačkih centara za kulturu izrađivati velike razglednice s motivima kulturnih i prirodnih dobara zagrebačkih gradskih četvrti.

Oslikane razglednice ostati će na Zrinjevcu tijekom trajanja Dana grada Zagreba, a od nastalih motiva izraditi će se zagrebački suvenir – komplet razglednica koji će biti prezentiran za Dan Grada Zagreba, 31. svibnja 2006. Pozivamo građane da se uključe u rad likovne maxi radionice, te tako sudjeluju u stvaranju razglednice iz svojega kvarta.


19. svibnja, Gradska kavana

Pokloni obiteljima s više djece

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić uručio je novčanu pomoć i poklon pakete sponzora članovima 30 obitelji s troje ili više djece.

Novčana sredstva prikupljena su humanitarnim koncertom održanom 8. svibnja 2006. u KD Vatroslava Lisinskog u organizaciji udruge Slavonska ravnica, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba.


 


Od 17. do 21. svibnja na Trgu bana Jelačića - 5. Markov sajam

 


 


15. svibnja - Međunarodni dan obitelji


U organizaciji Gradskog ureda za zdravsto, rad, socijalnu zaštitu i branitelje i ove je godine malim gradskim akcijama obilježen Međunarodni dan obitelji. U nedjelju, 14. svibnja, u besplatnoj vožnji vlakićem BUBI uživalo je tisuću velikih i malih Zagrepčana, a u ponedjeljak, na sam Međunarodni dan obitelji, od 15 do 19 sati Zoološki je vrt besplatno obišlo čak 2245 posjetitelja.

Također u ponedjeljak, djeca smještena u ustanovama socijalne skrbi (Dom za djecu bez o dgovarajuće roditeljske skrbi Blaženi Alojzije Stepinac, Centar za radnu teraiju i rehabilitaciju Sveti Vinko Paulski – Oborovo i Centar za rehabilitaciju Zagreb) dobila su igračke i knjižice Vlakić Bubi.Od 13. svibnja

U prometu niskopodna sedamnaestica i 11 novih niskopodnih autobusa


O subote, 13. svibnja, u prometu je i 22. niskopodni tramvaj koji prometuje na liniji broj 17. Već tradicionalno, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je bio prvi putnik, a cijela ekipa je nazočila i puštanju u promet 11 novih niskopodnih zglobnih autobusa tvrtke Mercedes na okretištu Borongaj.

Prema najavi, do kraja godine u promet će biti pušteno daljnjih 15 autobusa, a ukupna investicija iznosi 6,3 milijuna kuna.


 


12. svibnja u palači Dverce

Croatia Toronto i Dinamo kod gradonačelnika


Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 12. svibnja, u palači Dverce, predstavnike hrvatskog nogometnog kluba Croatia Toronto i NK Dinamo.

Klub Croatia Toronto u Zagrebu boravi na poziv NK Dinamo s kojim surađuje dugi niz godina. Croatia Toronto propagirao je nogomet i domovinu tijekom pola stoljeća svog postojanja u kojemu bilježi i naslov prvaka sjevernoameričke profesionalne lige.12. svibnja

Gradonačelnik u Svetoj Klari

U društvu sa suradnicima gradonačelnik Milan Bandić obišao je, 12. svibnja, naselje Sveta Klara, točnije Ulicu Franje Malnara s odvojcima koji nisu priključeni na vodoopskrbu i odvodnju. Kako se uvjerio na licu mjesta, većinom je riječ o građevinama bez građevinske dozvole, pa je prvi korak u rješavanju problema podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata, a nakon toga i gradnja infrastrukture.

Na upit gradonačelnika o oboljevanju tamošnje djece od žutice, a o čemu su izvještavali mediji, stanovnici Malnarove, točnije, sedmog, osmog, dva deveta odvojka i Posedarske ulice odgovorili su da žutice nije bilo niti je ima u njihovu naselju.


 


12. svibnja, stanovi za 28 obitelji


U nazočnosti svojih zamjenika Ljiljane Kuhte i Ive Jelušića, te predsjednice Povjerenstva za dodjelu stanova Jelene Pavičić Vukičević, gradonačelnik Milan Bandić uručio je rješenja o dodjeli stana u najam predstavnicima 28 zagrebačkih obitelji. Prema najavi gradonačelnika, do kraja ove godine više će se znati o Zagrebačkome modelu stanogradnje nakon kojega će se socijalni stanovi dodjeljivati znatno bržim tempom.Od 11. svibnja

Isplata pomoći za opremu novorođenog djeteta

Prema obavijesti iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, danas, 11. svibnja, započela je isplata pomoći Grada Zagreba za opremu novorođenog djeteta.

Navedenu pomoć primit će dosadašnji korisnici prava na dječji dodatak, koji su to pravo ostvarili tijekom 2005. i siječnja 2006. te korisnici prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta koji su to pravo ostvarili od 23. ožujka do 30. travnja 2006.

Rok za podnošenje zahtjeva za nove korisnike prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta.10. svibnja u palači Dverce

Stipendije za 138 učenika i studenata

U društvu sa zamjenicima Ljiljanom Kuhtom i Ivom Jelušićem, gradonačelnik Milan Bandić podijelio je, 10. svibnja, u palači Dverce, 138 stipendija zagrebačkim učenicima i studentima za tekuću akademsku, osnosno školsku godinu.

- Povjerenstvu nije bilo nimalo lako odabrati najbolje među najboljima – rekao je gradonačelnik, čestitavši dobitnicima stipendija među kojima je 61 učenik i 77 studenata.

Stipendija za učenike isplaćuje se mjesečno u visini 50% prosječne neto plaće djelatnika u gradu Zagrebu za osam mjeseci 2005., što iznosi 2.592,00 kune i isplaćuje se od 1. rujna 2005. Studenti dobivaju stipendiju u visini 65% prosječne plaće, iznosi 3.369,60 kuna, a isplatit će se retrogradno od 1. listopada.

Učenici trećeg razreda mogu nastaviti koristiti Stipendiju do kraja redovnoga srednjoškolskog obrazovanja, zaključno sa 31. kolovozom 2007., pod uvjetom da treći razred završe s odličnim uspjehom i da nastave školovanje u istoj školi. I studenti mogu koristiti Stipendiju do kraja redovnog studija, ako svaku godinu završe s prosjekom ocjena najmanje 4,00 i nastave studij za koji su stipendirani.

Nakon završenog školovanja stipendist je dužan raditi na području grada Zagreba, odnosno Republike Hrvatske najmanje onoliko dugo koliko je primao Stipendiju.

Inače, Stipendija Grada Zagreba dodjeljuje se od 1992./93. i do sada ih je dodijeljeno ukupno 1495, od čega učenicima 676, a studentima 819.Od 9. svibnja

Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec svibanj 2006., započinje preko Hrvatske pošte, 9. svibnja 2006.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 9. do 31. svibnja 2006.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 31. svibnja 2006. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Umirovljenici koji u 2006. godini nisu potpisali izjavu o ukupnom mjesečnom prihodu dužni su to učiniti prema obavijesti tiskanoj na uputnici koju će preuzeti uz novac u svibnju.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Nova cesta 1.

9. svibnja u Europskom domu

Računala za pobjednike kviza Zagreb za Europu znanja

Gradonačelnik Milan Bandić izvukao je, 9. svibnja u Europskom domu, pobjednike kviza Zagreb za Europu znanja što ga je Grad organizirao u povodu Dana Europe. Kviz se provodio u zagrebačkim srednjim školama tijekom dva tjedna, a s ciljem poticanja zanimanja učenika za Europsku uniju. Trojca najboljih dobili su kvalitetna računala.

Bila je to prigoda i za predstavljanje nove rubrike na www1.zagreb.hr: EU vodič Grada Zagreba, a koja na pristupačan način daje odgovore na brojna pitanja u vezi s Europskom unijom.

8. svibnja, Gradsko poglavarstvo

Obilježen Dan oslobođenja Zagreba

Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić bio je domaćin neformalnom druženju sudionika antifašističke borbe sa članovima Gradskog poglavarstva i pročelnicima gradskih ureda koje se održalo u povodu 8. svibnja – Dana oslobođenja grada Zagreba i 9. svibnja – Dana pobjede nad fašizmom.

Suverena i suvremena Hrvatska, kao i cijela Europa, ima temelje na antifašizmu, rekao je tom prigodom Ivo Jelušić te sudionicima antifašističkog pokreta zahvalio na njihovom doprinosu.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Krešimir Piškulić zahvalu je s njihove strane uputio tisućama Zagrepčana koji su sudjelovali u oslobađanju, ali i obnovi grada Zagreba.Gradsko izaslanstvo položilo vijenac

U povodu Dana oslobođenja Zagreba izaslanstvo Grada Zagreba u sastavu: gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac i zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić položili su vijenac na Grobnicu narodnih heroja na Mirogoju.


5. svibnja
Nastupni posjet veleposlanika Portugala

Gradonačelnik Milan Bandić primo je u nastupni posjet veleposlanika Republike Portugal Nj.E. Luisa Barreirosa.

U salonu gradonačelnika razgovaralo se o zajedničkim problemima velikih gradova i o važnosti razmjene iskustava na raznim područjima funkcioniranja uprava. Nj.E. Barreioros je ponudio svesrdnu pomoć u uspostavi kontakata između hrvatskih i portugalskih gradova.

Godine 1977. Zagreb i Lisabon potpisali su Protokol o uspostavljanju prijateljske suradnje.

4. svibnja

Nastupni posjet veleposlanika Indije

Gradonačelnik Milan Bandić primio je danas, 4. svibnja, u nastupni posjet veleposlanika Republike Indije Nj.E. Rajiva Misra.

U prijateljskom razgovoru , gradonačelnik je, među ostalim, ukratko predstavio funkcioniranje glavnoga grada Hrvatske u koji je visoki gost u ožujku 2006. došao iz Ženeve gdje je obnašao dužnost zamjenika stalnog predstavnika u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.
2. svibnja

Otvorenje obnovljenog dijela Dječje bolnice Srebrnjak


U povodu Svjetskog dana astme, 2. svibnja, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je obnovljeni dio poliklinike i laboratorijske dijagnostike Dječje bolnice Srebrnjak.

Grad Zagreb sustavno financijski sudjeluje u projektima obnavljanja i moderniziranja Dječje bolnice Srebrnjak zadnjih šest godina, tijekom kojih je izdvojeno oko 30 milijuna kuna.1. svibnja

Gradonačelnik pustio u promet novi Jankomirski most

U nazočnosti suradnika i brojnih građana gradonačelnik Milan Bandić otvorio je za promet novosagrađeni Jankomirski most, identičan postojećem, a koji će uvelike olakšati prometovanje na zapadnom ulazu u grad.

Gradnja novog mosta u koju je Grad investirao oko 72 milijuna kuna trajala je nepunu godinu dana pa je završena dva mjeseca prije planiranog roka.

U govoru u prigodi svečanog otvorenja mosta, gradonačelnik je najavio otvaranje za promet Škoripikove za mjesec i pol dana, a za jesen i završetak radova na denivelaciji Ljubljanske avenije. Olakšanom prometu svakako će doprinjeti i novi mostovi. Naime, potkraj godine u promet bi trebao biti pušten Domovinski bi most, a do kraja 2009. možemo očekivati još dva nova mosta preko Save.

Prvi će se sagraditi u produžetku Vrpčanske, a drugi u produžetku SR Njemačke.

(fotografije s otvorenja pogledajte ovdje)