clanak False

Održivost projektnih rezultata

05.01.2024.
Održivost EU projekta „Svi za pamćenje“ SPAM osigurana je činjenicom da će se rezultati projekta moći koristiti i nadograđivati izvan opsega ovog specifičnog projekta, za druge slične namjene, te će na taj način projekt služiti kao baza, odnosno ogledni primjer dobre prakse za daljnji razvoj sličnih usluga u zajednici, s učinkom proširenja i na druga vezana područja i dijelove Republike Hrvatske. lnstitucionalna održivost se ostvaruje pružanjem mogućnosti za nastavak osmišljavanja i poticanja uspostave sličnih usluga u zajednici jer se time doprinosi jednoj od mjera socijalne politike koju provodi Grad Zagreb. Prijavitelj i partneri na projektu planiraju širiti svoja iskustva u okviru ovog projekta u 6 slabije razvijenih županije te će nastaviti uspostavljanje suradnje i razmjene iskustava s ovog projekta i u pogledu postizanja  uravnoteženog regionalnog razvoja. Svi sudionici projekta stekli su i određeno znanje i iskustvo koje mogu dalje razvijati i proširivati u okviru novih projektnih ideja i inicijativa, a sukladno tome i pronalaziti dodatne različite izvore financiranja provedbenih aktivnosti.
Više informacija možete vidjeti ovdje
 
Edukacije formalnih njegovatelja provodile su se po konceptu "edukacije edukatora" čime se osiguralo daljnje prenošenje znanja stečenog tijekom edukacije, unutar svojih respektivnih radnih mjesta, kao i užoj i široj zajednici.
 
Kada su u pitanju boravci za osobe koje boluju od AB i drugih oblika demencija i u drugim dijelovima RH, u skladu s relevantnim prioritetom 8., prijedloga nacrta hrvatske Strategije borbe protiv AB i drugih demencija, projektni tim će podijeliti svoja iskustva i u okviru rada Hrvatske Alzheimer alijanse te će nastaviti promicati potrebu formalnog usvajanja spomenute strategije, te bi se između ostalog i na taj način mogla osigurati određena javna sredstva za ostvarenje njezinih ciljeva. Grad Zagreb prepoznaje potrebu povećanja kapaciteta širenja socijalnih usluga za oboljele od demencije, zbog čega je Grad Zagreb, u okviru ustanove čiji je osnivač Grad Zagreb-Doma za starije osobe Dubrava-Zagreb, podružnica Markuševec, proširio kapacitete ove socijalne ustanove za smještaj oboljelih od demencije.
 
Kao jedan od primjera održivosti projektnih rezultata osim sufinanciranje projekata iz Proračuna Grada Zagreba za neformalne njegovatelje, možemo spomenuti otvaranje prvog Savjetovališta za oboljele od demencija od strane Grada Zagreba koje djeluje u sklopu Domu Zdravlja Zagreb – Istok, na lokaciji Ivanićgradska 38, koji predstavlja nadstandardnu uslugu kojom se osigurava poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencija i njihovih obitelji. 
Više informacija možete vidjeti ovdje
 
Po završetku Projekta, nastaviti će se s diseminacijom projektnih rezultata  kroz daljnju distribuciju i promociju na web stranici Grada Zagreba edukativnih materijala izrađenih u okviru projekta. Time je  osigurano daljnje korištenje, redovno ažuriranje i diseminacija tiskanih informativnih i e-materijala za javnost u području AB i drugih demencija koji su se izradili u okviru projekta.
Više informacija možete vidjeti ovdje, ovdje i ovdje
 
Isto tako, Grad Zagreb nastaviti će 21. rujna obilježavati Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti. Više informacija možete vidjeti ovdje. Gradska skupština je 2020. godine donijela Zagrebačku strategiju za unaprijeđenje kvalitete života osoba starije životne dobi za razdoblje 2020. do 2024. godine kao skup mjera i aktivnosti koje su u obzir uzele i ovu osjetljivu skupinu. Po donošenju Nacionalne strategije borbe protiv AB i drugih demencija u planu je i izrada Akcijskog plana Grada Zagreba protiv AB i drugih demencija. Sve ovo doprinijeti će da Grad Zagreb zadrži status “Grad Zagreb - demenciji prijateljska Zajednica”.


SPAM U BROJKAMA:
1. CO 07 Stariji od 54 godina (broj): 70
2. UP.02.2.2.06-02 Broj članova obitelji/ udomiteljskih obitelji uključenih u projektne aktivnosti (broj): 70
3. SO 203 Stručnjaci koji su sudjelovali u osposobljavanju (broj): 141
4. Broj kupljenih vozila za prijevoz korisnika u boravak (broj): 1
5. Broj održanih edukacija za formalne njegovatelje osoba oboljelih od demencija (broj): 2
6. Broj održanih edukacija za neformalne njegovatelje u 6 slabije razvijenih županija (broj): 7
7. Broj održanih grupnih terapija za neformalne njegovatelje u Gradu Zagrebu (broj): 24
8. Broj održanih seminara za stručnjake u području rehabilitacije osoba s demencijama (broj): 2
9. Broj sudionika na edukacijama za neformalne njegovatelje u 6 slabije razvijenih županija (broj): 179
10. Broj sudionika u grupama potpore obiteljima u Gradu Zagrebu (broj): 13
11. SO 201 Broj aktivnosti za podizanje svijesti/javne kampanje (broj): 3
12. SR 206 Broj stručnjaka osposobljenih u području socijalnih usluga (broj): 141
13. Broj uspostavljenih popodnevnih boravaka (broj): 1

EU PROJEKT "SVI ZA PAMĆENJE - SPAM"