clanak False

Otvoreno prvo Savjetovalište za demencije u Zagrebu

19.09.2023.
U Domu Zdravlja Zagreb – Istok, na lokaciji Ivanićgradska 38 otvoreno je prvo Savjetovalište za demencije u Zagrebu, kao nadstandardna usluga kojom se osigurava poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencija i njihovih obitelji. Savjetovalište je otvoreno u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića te zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.

Riječ je o projektu koji se prvi puta provodi u Gradu Zagrebu, a usluga je besplatna i  dostupna svim Zagrepčanima bez uputnice, uz prethodnu najavu. Cilj projekta je omogućiti bolju, integriranu skrb oboljelima od demencija i njihovim obiteljima, zajedničkom suradnjom liječnika obiteljske medicine i specijaliste neurologa. Provoditelj programa je Dom zdravlja Zagreb – Istok, a partner Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je da Gradska uprava želi današnju temu staviti u fokus javnosti kako bi bolesti povezane s demencijom bile destigmatizirane, a borba s njima uspješnija. Upravo zato se Savjetovalište otvara u Mjesecu posvećenom podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti: „Bolest demencije teška je ne samo za oboljelog, već i za sve članove njegove obitelji. To je težak teret za cijelu obitelj, stoga je ovo Savjetovalište otvoreno i za njih. Obzirom da je 21. rujna Svjetski dan Alzheimerove bolesti, koja je jedna od najčešćih bolesti demencije, nismo htjeli samo obilježiti taj dan, već smo ovom uslugom htjeli napraviti nešto konkretno.“
Gradonačelnik Tomašević najavio je i skoro otvorenje nove zgrade psihogerijatrije u Klinici za psihijatriju Vrapče te podsjetio na postojeće kapacitete u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi u vlasništvu Grada Zagreba. “Uvijek ćemo ulagati u zdravstveni nadstandard u Zagrebu, jer taj nadstandard s vremenom postaje zdravstveni standard u cijeloj Hrvatskoj, i ponosni smo na to“ zaključio je.

„Ovu nadstandardnu uslugu financira Grad Zagreb koji kontinuirano ulaže velika financijska sredstva u programe općezdravstvene javne namjene“ istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb–Istok Jurica Kravaršćan, te dodao kako se kroz rad Savjetovališta planira unaprijediti skrb o oboljelima, poticati integriranu suradnju liječnika opće medicine i specijalista neurologa u skrbi o oboljelim, te pružiti podršku članovima obitelji oboljelih, kao i promicati važnost očuvanja kognitivnog zdravlja u zajednici.

Više o uslugama Savjetovališta govorila je voditeljica Sanja Klajić - Grotić koja je naglasila da Savjetovalište prati potrebe stanovnika grada Zagreba te da su demencije javnozdravstveni prioritet. „Prema projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj od demencija boluje oko 90.000 osoba. Najvažnije oružje u borbi protiv demencija je pravodobno prepoznavanje ranih simptoma“, dodala je Klajić-Grotić.

Demencija je progresivni, kronični sindrom – skupina neuroloških poremećaja kojima su trajno zahvaćeni kognicija, afekti, i ponašanje do te mjere da je smanjena sposobnost svakodnevnog funkcioniranja. Najvažnije je oštećenje pamćenja. 

Važno! Savjetovalište za demencije se nalazi na adresi Ivanićgradska 38, a radno vrijeme je utorkom od 15 do 19 sati. Najaviti se možete na broj telefona 01/2305-690 ili na e-mail demencija@dzz-istok.hr.

Gradske vijesti - 2023.