clanak False

Predstavljena Socijalna slika Grada Zagreba 2021. - 2022.

19.10.2023.
Prvi dan konferencije zamjenica pročelnice Galić predstavila Socijalnu sliku Grada Zagreba 2021.-2022. 
 
Nakon pozdravnih govora, kojim je konferencija i otvorena, uslijedila su plenarna predavanja:   Siromaštvo - Mrlja na savjesti čovječanstva Đordane Barbarić predsjednice splitske Udruge MOST,  Praćenje i dijagnostika siromaštva Marine Škrabalo, ispred Zaklade SOLIDARNA te Siromaštvo iz perspektive Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljka Markovića, predsjednika Udruge PRAGMA i Hrvatske mreže protiv siromaštva.
 
Socijalnu sliku Grada Zagreba 2021. – 2022. predstavila je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr.sc. Romana Galić. Ističući da, iako je stopa siromaštva u Zagrebu u padu; 2020.  je iznosila 18,5%, da bi u 2022. pala na 9,5%, riziku od siromaštva su posebno izložene osobe starije od 65 godina i to one u samačkim kućanstvima, zatim kućanstva u kojima živi jedan roditelj s jednim ili više uzdržavane djece kao i samci i nezaposlene osobe. „U suradnji sa znanstvenom zajednicom i organizacijama civilnog društva na području socijalne politike Socijalnu sliku izrađujemo kontinuirano od 2000. godine. Ona nam služi kao podloga za planiranje mjera i intervencija te izradu gradskih strateških dokumenta važnih za socijalno planiranje.“, kazala je zamjenica Galić te istaknula kako su prevencija i suzbijanje dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti među prioritetima i to kroz svih devet područja koje Socijalna slika obuhvaća.
Izlaganje je zamjenica zaključila i preporukama  u smislu unaprjeđenja praćenja pokazatelja materijalne i socijalne deprivacije djece kao i ispitivanja perspektive građana kao korisnika usluga te dodala: „Nastavit ćemo s redovitim praćenjem pokazatelja Socijalne slike Grada Zagreba kako bismo razvijali i širili programe i, u suradnji s organizacijama civilnoga društva, što učinkovitije nadopunili usluge usmjerene našim sugrađanima koji žive u siromaštvu.
 
Prvi dan konferencije zaključen je panel raspravom „Siromaštvo iz različitih perspektiva“.

Aktualnosti / događanja