clanak False

Zagreb bi uskoro mogao biti korona free grad

29.05.2020.
 
Još jednom hvala Zagrepčankama i Zagrepčanima na odgovornosti i samodisciplini, rekao je gradonačelnik Milan Bandić nakon što je Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba izvijestio da je Zagreb i osmi dan zaredom bez novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na zagrebačkome području je još uvijek dvanaestero osoba pod nekom od mjera Nacionalnog stožera, troje ih se liječi kod kuće, a za devetero su još uvijek na snazi mjere samoizolacije. Od 478 oboljela, dosada je izliječeno 453.

Glede sanacije objekata oštećenih u potresu, gradonačelnik Bandić je rekao da oko 10% Zagrepčana, odnosno da oko 80 000 naših sugrađana ima oštećene domove i da će im Grad pomagati koliko god bude mogao. S obzirom da mnogi od njih nisu zainteresirani za privremeni najam već da što prije  obnove svoje objekte, gradske će službe idućeg tjedna započeti anketiranje kako bi se vidjelo kako im Grad može pomoći i bez donesenog Zakona o obnovi. Sredstva bi se, kolikogod da je moguće, osigurala preraspodjelom u Proračunu Grada Zagreba.

Prioritet je da se najkasnije do jeseni saniraju svi oštećeni dimnjaci i bojleri, a zadnjih se mjesec dana intenzivno radi na obradi zahtjeva za dodjelu stanova u najam naših sugrađana koji su smješteni u Cvjetnome naselju, kazao je gradonačelnik. Vodili smo se socijalnim kriterijem te načelom prioriteta. Rezultat naših nastojanja je da danas dodjeljujemo ključeve stanova za najam deveterim obiteljima koji su ostali bez doma.

Također se čulo da su do danas statičari u gradu preliminarno pregledali 22 382 objekta te da ih je još 2 449 neophodno pregledati, a izvan grada 278. I nadalje Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba izlazi na teren prema pozivima građana i obavlja redovite intervencije, a jednako tako i upravitelji višestambenih zgrada rade na sanaciji oštećenih zgrada. GSKG je od potresa izašao na 1 833 hitne intervencije i sanacije štete. Također, u tijeku je sanacija oštećenih dimnjaka kojima prijeti urušavanje te radovi na tramvajskim trasama u užem gradskom središtu. Prema podatcima komunalnog i prometnog redarstva,  do jučer je sa 7 862 lokacije prikupljeno 19 015,68 tona građevinskog otpada.
 
 

Gradske vijesti - 2020.