clanak False

Završnim izlaganjem pročelnice Vidović zaključena dvodnevna konferencija Slika siromaštva u gradovima i županijama

20.10.2023.
Prigodnim obraćanjem pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lore Vidović završen je drugi dan konferencije Slika siromaštva u gradovima i županijama koja je, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, održana 18. i 19. listopada.

Zahvalivši sudionicima i sudionicama Konferencije na kvalitetnim izlaganjima, ali i važnim porukama koje će nam dati smjer u budućem radu, pročelnica je rezimirala ključne teme: „Raspravljali smo o obilježjima siromaštva i upravo će ono i nadalje biti u fokusu naših aktivnosti kako bismo na vrijeme prepoznali sugrađane koji trebaju našu podršku i pomoć.“ kazala je te kao prioritet istaknula borbu protiv dječjeg siromaštva. “Dotakli smo i rodnu dimenziju siromaštva koju moramo svakako imati u vidu kod planiranja naših mjera“, rekla je pročelnica te zaključila nužnost kvalitetno osmišljene stambene politike kao jedne od nužnih mjera.

Drugi dan Konferencije započeo je plenarnim predavanjem „Siromaštvo različitih korisničkih skupina“ prof.dr.sc. Olje Družić Ljubotina, redovite profesorice Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta  u Zagrebu, koja se osvrnula na tematsko istraživanje siromaštva u djece, posebice srednjoškolskog uzrasta.

U kontekstu aktivnosti usmjerenih građanima izloženim riziku od siromaštva i socijalne isključenosti uslijedila je panel rasprava Utjecaj socijalnih transfera na suzbijanje siromaštva  u kojoj su sudjelovale predstavnice Grada Varaždina Andreja Bobek, Grada Rijeke Karla Mušković, Krapinsko - zagorske županije Martina Gregurović Šanjug i Splitsko- dalmatinske županije Magda Vrvilo. Pročelnica Vidović uvodno je istaknula kako su upravo gradovi i županije jedan od glavnih nositelja promjena u svojoj zajednici, ali i prvi koji nose teret suočavanja s novim izazovima i procesima koje oni donose. „Globalne krize koje su se nanizale unatrag nekoliko godina ostavile su nesagledive posljedice na gospodarski i društveni razvitak, te su se mnogi gradovi i županije našli u situaciji koja je zahtijevala zaštititi gospodarstvo, ali i pomoći svojim sugrađanima koji su zbog posljedica kriza ostali bez prihoda, imovine. Ne treba dvojiti da je to nezavidna uloga i da je socijalna politika djelatnost čiji rezultati ponajviše ovise o gospodarskom razvoju i prihodima koji se ostvaruju na razini gradova i županija. U tom kontekstu važnu ulogu imaju socijalni transferi kao specifična kategorija javnih izdataka namijenjeni za financiranje programa socijalne politike, socijalne sigurnosti i socijalne zaštite.“, kazala je pročelnica.

Sudionici sekcije Skupine u riziku od siromaštva osvrnuli su se na tu temu u svjetlu rodnog siromaštva,  ali i siromaštva djece, starijih osoba, hrvatskih branitelja i osoba s invaliditetom. Druga sekcija, na kojoj je bilo riječi o Mjerama borbe protiv siromaštva, donijela je izlaganja o radnoj aktivaciji korisnika Zajamčene minimalne naknade kao i o učincima mjera zapošljavanja na prevenciju siromaštva. Predstavljen je i Centar za borbu protiv energetskog siromaštva i Inovativne usluge u radu s beskućnicima – HOUSING FIRST Gradskog društva Crvenog križa iz Pule.
 
 
 
 
 
 
 

Aktualnosti / događanja