clanak False

„Zzzagimed 2019“

29.11.2019.
U srijedu dana 27.11.2019. Pčelarsko društvo Zagreb u dvorani Tribine Grada Zagreba održalo je svečanu završnu dodjelu medalja i priznanja za najbolje medove prijavljene na ovogodišnje 15. po redu Međunarodno natjecanje pčelara „Zzzagimed 2019“.
Ime natjecanja Zzzagimed rezultat je kombinacije imena našeg grada (ZAG), internacionalnog karaktera natjecanja (I) i proizvoda naših pčelara odnosno njihovih najmarljivijih suradnica -pčela (MED). Natjecanje je pokrenuto 2003. godine i od samog nastanka u službi je samoprovjere kvalitete meda malih pčelara koji na svojim pčelinjacima proizvode svoj vlastiti poljoprivredni proizvod, a organizirano je u suradnji Prehrambeno biotehnološkim fakultetom u Zagrebu na kojem se provodi opsežna kemijska i fizikalna analiza uzoraka, kao i senzorička procjena.
 
Tijekom godina samo je natjecanje preraslo u projekt udruge pod nazivom „Kušaonica meda sa Zzzagimed-om“ kojeg je predstavio predsjednik udruge Stjepan Vuković, a projekt  je sufinancirao Grad Zagreb.
Ovogodišnje natjecanje je unatoč lošoj pčelarskoj sezoni okupilo 82 pčelara (72 iz Hrvatske, 2 iz Slovenije i 8 iz Bosne i Hercegovine) sa 120 uzoraka.
Najviše zlatnih medalja osvojio je bagremov med, koji je odnio i ocjenu ukupnog šampiona, a proizveden je na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Trupković iz međimurskog Novog Sela.
 
U kušaonici meda u Našičkoj ulici tijekom studenog Zagrepčani su imali priliku probati ove medove te ponešto naučiti o pčelama i proizvodnji meda.  
 
Više o projektu udruge i završnoj manifestaciji možete pogledati na https://www.pdz.hr/

Aktualnosti