clanak False

Grad Zagreb i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba poklonili majkama u zagrebačkim rodilištima Priručnik U tvom naručju - Vodič za roditelje kroz pustolovinu prve tri godine djetetova života te letka Njega novorođenčadi u COVID-19 krizi

26.05.2020.

Zdravstvena kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom, kao i ekonomska kriza koja ju prati, duboko pogađaju sve pojedince i društvo u cjelini. Posebno su ranjiva djeca, čija je psihološka dobrobit zbog neizgrađenosti obrambenih mehanizama u situaciji prolongiranog i ekstremnog stresa posebno ugrožena. Također, roditelji i oni koji će to postati su posebno izloženi stresu, budući da, iako je briga oko novorođenčeta je lijep, ali nerijetko zahtijevan period u proširivanju obitelji, u vrijeme aktualne zdravstvene krize, roditeljima se mogu javljati razna pitanja oko dodatne zaštite i brige oko djeteta, kako ga ne bi izložili riziku od zaraze COVID-19.

 

Potaknuti i duboko osobno i profesionalno dirnuti događanjima u Gradu Zagrebu u proteklom periodu uslijed potresa i zdravstvene krize, te iskustvima majki u Petrovoj bolnici uslijed prvog potresa u ožujku 2020., koja nam je vjerujem svima ostala urezana u sjećanje u ovim zahtjevnim vremenima, Grad Zagreb, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i multidisciplinarni tim stručnjaka pripremili su priručnik za roditelje na više od 50 stranica stručnog teksta uz infografike, kao podršku roditeljstvu sve do treće godine života djeteta. U pisanju stranica priručnika inspiracija je bila snaga, hrabrost i ljubav svih roditelja s kojima smo do sada kao stručnjaci radili, koji su nam dali svoje povjerenje, od kojih smo i učili.

Autori priručnika U tvom naručju su Ella Selak Bagarić, magistra psihologije, doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, doc. prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić te Krešimir Prijatelj, magistar psihologije.

 

Uz priručnik, pripremili smo i letak sa svim relevantnim znanstvenim činjenicama o njezi bebe za vrijeme pandemije Coronavirusa. Letak Briga o novorođenčetu u COVID-19 krizi s namjerom nije integriran u priručnik, da ga majke mogu, kada pandemija bude iza nas, pospremiti, a priručnik će iz našeg kliničkog iskustva sasvim sigurno svakodnevno koristiti, jer obuhvaća vrijedne savjete i smjernice. Autori letka su Ella Selak Bagarić, magistra psihologije, doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić i Krešimir Prijatelj, magistar psihologije.

 

Jedna od prvih aktivnosti Povjerenstva je priprema i distribucija priručnika U tvom naručju - Vodič za roditelje kroz pustolovinu prve tri godine djetetova života te letka Njega novorođenčadi u COVID-19 krizi. Ova aktivnost je s namjerom jedna o prvih u djelovanju Povjerenstva, kao poklon našeg Grada majkama u rodilištima, kao vjera i nada u bolje sutra koje nam dolazi, kao dobrodošlica na svijet našim malim sugrađanima, ali i kao zalog nas odraslih da smo tu za djecu i da ćemo ih štititi.

 

Do sada su priručnici i letci distribuirani u 500 primjeraka u KBC Zagreb za Petrovu bolnicu, a pripremljeno je još 900 primjeraka priručnika i letaka koji će se u narednim tjednima distribuirati u tri rodilišta (KB Sveti Duh, Sestre Milosrdnice i Merkur).

 

 

Predgovor priručnika napisali su Gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić, te urednice priručnika, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Romana Galić, univ.spec.act.soc., pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

 

Iz predgovora Gradonačelnika Grada Zagreba, g. Milana Bandića:

 

„Poštovane i drage sugrađanke,

Majke najvažnijih građana našeg Grada - djece, uz čestitke na najljepšoj i najvažnijoj životnoj ulozi,

 

Poželjet ću i da pojmovi poput ljubavi, sigurnosti i empatičnosti budu prve poruke koje će Vaše dijete naučiti gledajući i u Vas, ali i u sve nas ostale u okolini, koji smo ih dužni čuvati i odgajati. Upravo su to vrijednosti koje ovaj priručnik promovira, uz imperativ očuvanja zdravlja.


Djeca su ogledalo nas odraslih i napredak jednog društva ogleda se kroz naše postupanje prema djeci. Dužni smo skrbiti o njihovim potrebama i zdravlju, nježno i predano, pa neka ovaj priručnik bude i obećanje djeci da u tome mogu računati na svoj Grad.“

 

Recenzent priručnika je prof. prim. dr. sc. med., dr. sc. hum. Dubravko Habek, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije, Predsjednik Kolegija kirurških znanosti Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Klinika za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu.

 

Iz recenzije prof. prim. dr. sc. med., dr. sc. hum. Dubravka Habeka:

 

„Knjižica „U tvom naručju“ vodič je za roditelje napisan od liječnika i psihologa praktičara koji svakodnevno sudjeluju u očuvanju zdravlja najmlađih i najmilijih i stvaranju zdravih obitelji. Ona je sazdana od iznimno korisnih savjeta koji se temelje na dokazanim činjenicama medicine i psihologije 21. stoljeća na pomoć roditeljima u shvaćanju i svladavanju roditeljstva kroz stvaranje međusobnih interakcija između njih i malog stvorenja koje su mogli samo osjetiti i gledati putem ultrazvuka tijekom trudnoće i prvi puta ga ugledati na porođaju. Ovaj će jednostavno čitljiv vodič, naglašavavši nužnost shvaćanja svakoga djeteta kao antropološke individue, predati spoznaje dokazanog prenatalnog i postnatalnog programiranja, skupine iznimno važnih procesa koji izravno utječu na somatski, socijalni i psihički razvoj djeteta. Iščitavajući knjižicu napisanih od liječnika i psihologa kao posrednika i roditelja kao izravnih sudionika u stvaranju malog „samostalca“, iskri nužnost shvaćanja odgovornog roditeljstva.

 U preplavljenosti doslovno svakakvih savjeta raznih neprofesionalnih udruga koje ne koriste saznanja medicine i psihologije, već lošim prijevodima nestručne literature koriste svijet medija za tobožnje savjete, roditelje nerijetko usmjeruju krivim putem što se izravno reflektira na javno zdravlje u svim sastavnicama i čega smo svakodnevni svjedoci.

Iskrene čestitke poznatim hrvatskim liječnicima i psiholozima na trudu izdanja ovoga nužnog vodiča na korist našim roditeljima i pomoći stvaranju potrebitih normalnih obiteljskih odnosa.

I kako je ispjevao naš Oliver, dragi roditelji, „ključ života u vašoj je ruci“.“

 

Dragi roditelji,

Kao klinička psihologinja i psihoterapeutkinja  s 40 godina radnog iskustva, i nešto više onog životnog,

Imam potrebu reći, kao što sam već u više navrata naglasila posljednjih dana, da se duboko kao stručnjak danas divim svim onim  roditeljima koji se u ove dane pune izazova koje je donijelo „novo normalno“ predano i strpljivo brinu i skrbe o svojoj djeci, uz sve druge obaveze i uloge, ali i nejasne i zbunjujuće okolnosti.

 

I vama i Vašem djetetu  želim da uvijek računate jedno na drugo - bezuvjetno, bezrezervno, beskrajno. Želimo vam da kao roditelji uživate u tome koliko ste svom djetetu važni, a da ono svaki dan vjeruje u to da je vama – najvažnije. Jednom će vaše najveće ostvarenje biti to da vidite kako je vaše dijete odraslo u osobu zadovoljnu sobom i svojim izborima. I znat ćete da ste kao mama, kao tata uspjeli.

 

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander

Klinički psiholog i psihoterapeut

Predsjednica Povjerenstva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba tijekom i nakon COVID-19 krize i potresa

Priručnik “U tvom naručju – Vodič za roditelje kroz pustolovinu prve tri godine djetetova života”

Letak “Njega novorođenčadi u COVID-19 krizi”