clanak False

Grad Zagreb ima veću procijepljenost protiv HPV-a u odnosu na ukupni prosjek u RH

06.09.2023.
Zagreb, 6.9.2023. - U sklopu javno - zdravstvene kampanje „Budi mRAK roditelj“ održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni posljednji podaci procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj.
 
Prema posljednjim podacima, u Zagrebu je cijepljeno 58,4% djevojčica i 37,8 dječaka, što je bolji rezultat od ukupnog prosjeka procijepljenosti u Hrvatskoj. Zbog važnosti ove teme, prevencije i zaštite zdravlja, Grad Zagreb zagovara uvođenje obveznog cijepljenja protiv HPV-a“- istaknula je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti. U nastavku je kazala kako iako obuvat procijepljenosti učenika  u osmim razredima raste, ono nije dovoljno stoga je potrebno nastaviti s edukacijom mladih i roditelja o spolno prenosivim bolestima kao i kontinuirano provoditi proaktivnu medijsku kampanju i promociju cijepljenja kao najbolje mjere primarne prevencije, omogućiti nadoknadno cijepljenje srednjoškolaca i studenata te osigurati i održati moderan pristup pouzdanog informiranja, savjetovanja i edukacije jer, kako je istaknula, sve navedene aktivnosti od iznimne su važnosti, s obzirom na to da će se rezultati cijepljenja protiv HPV-a vidjeti tek nakon 10 godina, a smatra se da će 99%  žena prije ili poslije imati HPV infekciju, od čega će 10% imati manifestacije koje mogu dovesti do raka, a upravo cjepivo značajno može smanjiti tu brojku oboljelih od HPV infekcije.

Dr. sc. Mirela Šentija Knežević istaknula je i kako Grad Zagreb s partnerima kontinuirano provodi aktivnosti u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ul. 62a te osigurava usluge za mlade koje su dostupne bez uputnice i potpuno su besplatne: cijepljenje protiv HPV-a, preventivne ginekološke preglede, savjetovanje o zdravlju te testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju, navevši kako se u godinu dana, od uspostave aktivnosti u Centru za zdravlje mladih bilježe sljedeći rezultati: 985 besplatnih preventivnih ginekoloških pregleda, 901 cijepljenja mladih protiv HPV-a i 969 testiranih korisnika na spolno prenosive bolesti.

"Grad Zagreb uistinu brine o zdravlju mladih, za njihovo mentalno, spolno i reproduktivno zdravlje. I zato smo posebno ponosni što imamo jedno ovakvo mjesto u Zagrebu, gdje mladi mogu doći i ostvariti preventivne usluge i preglede, potpuno besplatno i bez uputnice. Iznimno nam je važno pomoći mladima u edukaciji i prevenciji. Koristim stoga ovu priliku da pozovem mlade da dođu u Centar za zdravlje mladih, u Heinzelovu ul 62a i informiranju se i o ostalim uslugama koje ondje za njih besplatno nudimo", kazala je dr. sc. Mirela Šentija Knežević i poslala poruku kako su primarna prevencija, edukacija, cijepljenje protiv HPV-a, redoviti ginekološki pregledi i odgovorno spolno ponašanje najbolji put priječenja zaraze HPV-om i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja!

U prošloj školskoj godini, 51% djevojaka i 34% mladića u dobi od 15 godina su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a. To je porast od gotovo 6% u odnosu na prethodnu školsku godinu. Doista, velik porast i velik napredak!“- rekla je prim. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.
 
Najbolji odaziv je na sjeveru Hrvatske, u Krapinsko - zagorskoj i Varaždinskoj županiji. Najmanji odaziv je na jugu Hrvatske. Stručnjaci očekuju da će odaziv biti ipak veći, s obzirom da je cijepljenje krenulo od 5. razreda. Grad Zagreb ima veću procijepljenost protiv HPV-a u odnosu na ukupni prosjek u RH!
 
Od početka 2023. godine uvedeno je besplatno cijepljenje od 5. razreda, a ne kako je to sada bilo, samo u 8. razredima. Stanje na terenu je dobro. Već je bio određen odaziv i učenika iz 5. razreda i nadamo se da će se od ove školske godine to samo nastaviti u dobrom smjeru, jer su preporuke da se djeca cijepe u što ranijoj dobi.“- poručila je Neda Ferenčić Vrban, dr. med., školske medicine i tajnica Udruge Liga protiv raka.

Uz veliku potporu zdravstvenih institucija, provodimo ovaj projekt već niz godina u hrvatskim školama. Odaziv je jako dobar, učenicima su zanimljive naše radionice, jer su interaktivne i vode ih studenti medicine, a nauče sve što trebaju o zaštiti svoga zdravlja. Kako je od ove godine krenulo cijepljenje i u nižim razredima, vjerujemo da ćemo naše radionice provoditi i u tim razredima osnovnih škola.“- rekla je Elena Cahun, Voditeljica kampanje „Budi mRAK roditelj“.
 
Rekla bih da je predrasuda koja je temeljena na neznanju jedan vrlo velik problem. I prije svega, to trebamo riješiti. Moramo biti svjesni da trebamo dovesti učenike da razumiju problem, ali i njihovi roditelji. Jer ovdje govorimo o zaštiti zdravlja djece i mladih. Imamo već predmete u našem obrazovanju koji itekako imaju prostora gdje mladi mogu učiti o zaštiti svoga zdravlja.“- rekla je mr. sc. Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca.
 
Javno - zdravstvena kampanja „Budi mRAK roditelj“ usmjerena je na prevenciju i edukaciju mladih ali i njihovih roditelja kada je riječ o zaštiti od HPV-a. Riječ je o virusu koji je uzročnik čak 6 vrsta raka. Posljednja studija iz Švedske je pokazala da upravo ovo cjepivo može spriječiti rak. Naime, objavljeni su rezultati praćenja 1,5 mil djevojčica u Švedskoj kroz 15 godina s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90% slučajeva, za razliku od necijepljenih. 

Budi mRAK roditelj kontinuirano provodi radionice za učenike diljem Hrvatske, kako bi njih, ali i njihove roditelje educirali o važnosti cijepljenja protiv HPV-a, koji je uzročnik čak 6 vrsta raka.