clanak False

JAVNOZDRAVSTVENA KAMPANJA: Budi mRAK roditelj

14.09.2020.
Zagreb, 12.9.2020.: Udruga studenata medicine CroMSIC, u suradnji s HZJZ-om  i uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, predstavili su kampanju Budi mRAK roditelj, usmjerenu na prevenciju i cijepljenje protiv HPV-a, uzročnika 6 vrsta karcinoma!

Budi mRAK roditelj nadogradnja je već postojeće kampanje Budi mRAK koju je podržao i Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo te Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB) Grada Zagreba.

Ova kampanja za razliku od prethodne, usmjerena je na roditelje učenika osmih razreda i srednjih škola. U sklopu kampanje budi mRAK roditelj, napravljen je  digitalni newsletter koji je odobren od Ministarstva obrazovanja te će biti dostupan na njihovim stranicama. Roditelji će u par klikova dobiti sve potrebne informacije o HPVu te o mogućnosti prevencije, cijepljenja.

Digitalni newsletter, koji ima kreativan, edukativan sadržaj i video izjave stručnjaka, dobio je odobrenje od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, te će biti dostupan svima od listopada na stranicama Ministarstva obrazovanja kao i stranicama kampanje i Udruge. Škole će, ukoliko tako odluče, isti slati putem e-maila roditeljima kako bi na jednom mjestu saznali sve o HPV-u i cijepljenju protiv njega. U suradnji sa zdravstvenim institucijama, školskom medicinom, epidemiolozima i mnogim partnerima i ambasadorima radimo na digitalnom zdravstvenom prosvjećivanju koje može spasiti mnoge živote!“- rekao je Marko Gangur, Nacionalni dužnosnik za javno zdravstvo Udruge CroMSIC.
 
Sigurno će sada ovo vrijeme koje je pred nama obilježiti komunikacija na daljinu. Prema tome, trebamo se tome okretati, pogotovo kad se radi o mladima, jer oni ionako provode puno vremena pred ekranima, pa je onda da bar to vrijeme provedu u nečem kvalitetnom i sa dobrim materijalom. A i roditeljima se treba na taj način obraćati.“- izjavila je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica Ravnatelja HZJZ-a.
 
Cijepljenje je do kraja ove godine besplatno za sve mlade do 25 godina. Važno jde istaknuti kako je Grad Zagreb prvi uveo besplatno cjepivo za sve učenike osmih razreda.

„Danas smo zadovoljni rezultatima i onime što smo učinili, jer smo kroz 13 godina  u gradu Zgarebu u kontinuitetu  ulagali u edukaciju, u smislu da roditelji koji odlučuju o cijepljenju donesu informiranu odluku o cijepljenju svoje djece.  Mi želimo ulagati u podizanje zdravstvene pismenosti roditelja, te u edukaciju naše djece, jer je to temelj svega. Danas kada su škole na neki način nedostupne zbog trenutne epidemiološke situacije smatramo da je ovaj današnji događaj iznimno važan da promoviramo cijepljenje i kroz druge dostupne kanale. Nažalost istraživanje koje smo proveli u gradu Zagrebu govori o tome da Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole“. Zbog toga trebamo i dalje raditi na edukaciji i informirati  roditelje o tome da imaju dodatnu mogućnost zaštititi zdravlje svog djeteta. „- rekla je Mirela Šentija Knežević, prof.log., univ.spec.admin.urb, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.
 
Zbog nedovoljne edukacije, mnogi ni ne znaju kako HPV pogađa oba spola, a simptomi su, na početku, gotovo i nevidljivi.

„Sve manifestacije infekcije HPV-om se odnose na oba spola, a oba spola mogu biti i subjekt i prenositelj bolesti. Kao što ja uobičavam reći, muškarci nisu samo komarci, ne zuje okolo i ne pikaju. Pa sve mjere, od dijagnostike, terapije i cijepljenja trebaju biti usmjerena protiv oba spola.“-rekao je prof. dr. sc. spec. dermatovenerologije (KBC Zagreb), Mihael Skerlev, Predsjednik Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti (HLZ)
 
Kampanju Budi mRAK roditelj su podržale mnoge osobe iz javnog života, poput Nede Parmać, Nevene Rendeli, Ide Prester, Filipa Mayera, Igora Mešina, Frane Ridjana, Bojane Gregorić Vejzović, Ecije Ojdanić, Gorana Navojca.
 
„Ja bih poručila roditeljima da se pod hitno informiraju, jer uz jednu tako jednostavno intervenciju, ti doslovce možeš spasiti život svom djetetu. Moja majka se jedva izvukla od karcinoma uzrokovanog upravo upravo HPV-om, tako da imam i u svojoj bližoj okolini ljude koji su se s tim borili. Ja znam stvarno što to znači.“- Ida Prester.
 
Na predstavljanju kampanje su nazočili i mladi koji su se cijepili protiv HPVa i podijelili svoja iskustva, naglašavajući kako je, srećom u 21. stoljeću moguće cijepiti se protiv nekoliko vrsta raka!