clanak False

Zagreb dobio Trg Nevenke Topalušić

Dosad neimenovani plato ispred Ministarstva branitelja postao je Trg Nevenke Topalušić u spomen na hrvatsku braniteljicu, heroinu Domovinskog rata.
29.12.2015.

Dosad neimenovani plato ispred Ministarstva branitelja u Savskoj postao je Trg Nevenke Topalušić u spomen na hrvatsku braniteljicu, heroinu Domovinskog rata. Ploču s imenom novog trga otkrili su Nevenkina mlađa kćer Marija i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u društvu predsjednika Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Željka Čubele.

Vjerujem čvrsto da će ova spomen ploča s nazivom Trg Nevenke Topalušić koju otkrivamo na mjestu gdje je preminula naša heroina Nevenka biti vječni spomen budućim naraštajima na iznimnost, posebnost i hrabrost jedne izuzetne žene, hrvatske braniteljice, naše Nevenke Topalušić, te da će naučiti kako ponosno Hrvat mora kročiti i u najtežim, najbolnijim trenucima, rekao je zagrebački gradonačelnik podsjetivši okupljene kako je Nevenka, kao umirovljeni stopostotni hrvatski ratni vojni invalid prve skupine, uvijek bila uz branitelje, boreći se za njihova prava te je preminula u listopadu 2014., uz svoje prijatelje, suborce, tijekom mirnih prosvjeda u Savskoj 66.

Okupljene su pozdravili i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur te predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški a Nevenkina starija kćer Ana Dragija zahvalila je gradonačelniku Bandiću i Gradu Zagrebu na podršci inicijativi da se, po prvi put u Hrvatskoj, jedan trg nazove imenom hrvatske braniteljice. Miodrag Demo iz Gradskog ureda za branitelje dodao je kako je Zagreb, kao prvi grad u Hrvatskoj koji je osnovao takav ured, dosad učinio iznimno puno za branitelje i  njihove obitelji, ali i da im nadalje predstoji puno posla.

Nevenka Topalušić, viša medicinska sestra i hrvatska ratna dobrovljka prošla je sva ratišta, provevši na bojišnici čak 1658 dana, a kao pripadnica Crnih mambi, ranjena je u akciji Una. Ratni put su, uz nju, prošli i njen suprug Branko te sin Dubravko. Uz brojne pohvale nadređenih, nagrađena je Zlatnom plaketom te Zlatnom značkom Grom, odlikovana Medaljom Oluja, Spomenicom Domovinskog rata 1991-1992, Spomenicom domovinske zahvalnosti te Redom hrvatskog križa. Ova pripadnica Gromova i majka četvero djece, preminula je 22. listopada 2014. tijekom braniteljskog prosvjeda ispred Ministarstva u Savskoj. Podsjetimo, na inicijativu Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi i uz podršku gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Zaključak o imenovanju trga u Gradskoj četvrti Trešnjevka – sjever, donijela je Gradska skupština Grada Zagreba na sjednici od 22. prosinca 2015.
 

Gradske vijesti - 2015.